Bel Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Bel Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Kemiği Ağrısı

Bedenimizin dik durmasını sağlayan anatomik yapılar; kemikler, kaslar, bağlar ve tendonlardan oluşur. Bel kemiğinde herhangi bir hastalık yoksa, ayakta durma veya hareketsiz yaşam nedeniyle güç kaybına uğrayan kasların bel kemiğini koruyamaması sonucu bel kemiği ağrıları ortaya çıkabilir. İnsan bel kemiği, omurlardan oluşan karmaşık bir yapıdır. Omurların birbiri üzerinde sürtünmeden hareket edebilmesi için aralarında disk yapılar bulunur. Disklerin merkezi, özel bir sıvı ile doludur. Disklerde meydana gelen bozulmalar bel kemiğinde ağrıya yol açabilir. Bu sıvı, disk yüzeyine hareket durumuna göre kontrollü bir şekilde salgılanarak kaygan bir yüzey oluşturur ve omurların kolay kaymasını sağlar.

Genel olarak disklerin kaygan yüzeyinde omurların birbiri üzerinden diğer yönlere kaymasını engelleyen yapı kas yapısıdır. Kaslarda meydana gelen sorunlar da bel kemiğinde ağrı oluşmasına neden olabilir. Diğer yandan, beyne bağlı merkezi sinir sisteminin uzantısı olan sinirler omurların hemen yanından geçer. Disk bozulmaları ve bel kaymaları sinirlere baskı yaptığında da bel kemiği ağrısı hissedilir.

Bel Kemiği Ağrısı Nedenleri

Bel hareketlerini kısıtlayan, ayakta durmayı zorlaştıran ve yaşam konforunu bozan bel ağrıları tam bir kabustur. Bel ağrıları meydana geldiğinde genellikle "belimde fıtık oluştu" endişesi yaşanır. Oysa bel ağrısını oluşturan birçok etken vardır. Ağrının şiddeti ile ilgili farklı şikayetler bulunur. Fakat geçmeyen bel kemiği ağrıları için beyin ve sinir hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bel kemiği ağrıları kireçlenme, romatizmal ve sinirsel nedenlerle ortaya çıkabilir.

Bel Fıtığı Kaynaklı Ağrılar

Bel sinirlerine siyatik denir, aynı zamanda disk hernisi de ağrıya neden olabilir. Omurlara aşırı yük bindirme, trafik kazaları, yaşlanma ve yüksekten düşme gibi durumlar, omurlar arasında bulunan disklerin normal yapısını bozarak, iki omur arasında aşırı sıkışıklığa neden olabilir. Bu sıkışıklık sonucu disk dışarı doğru taşar ve omurların hemen yanından bacaklara doğru giden sinirlerin dışa doğru itilmesine neden olur. Bu durum bel fıtığı olarak tanımlanır. Bel fıtığı omurların her yerinde olabileceği gibi genellikle kalçanın hemen üstünde (bel kısmında) meydana gelir. Bel fıtığının tedavi edilmesi için hekim tarafından uygulanacak tedavi programlarına uyulmalıdır. Bel fıtığı ameliyatları en son aşamada uygulanır. Ameliyat aşamasına kadar birçok fizyoterapi uygulaması yapılabilir.

Duruş Bozukluklarından Kaynaklanan Ağrılar

İş hayatının zorlukları ile ortaya çıkan bu durum daha çok ayakta uzun süre durmaktan kaynaklanır. Aynı zamanda uzun süre hareketsiz oturmak da omurlar arasında bulunan disklerin sıkışmasına ve özelliklerini kaybetmesine neden olur. Bununla birlikte bel kaslarının aynı pozisyonda sürekli durması da kas dokusu bozulmasına ve bel kemiğinde ağrıya neden olabilir.

Obeziteye Bağlı Bel Kemiği Ağrıları

Aşırı kilolar birçok vücut rahatsızlığını beraberinde getirir. Bunlardan biri de omurilikte meydana gelir. Bu da bel kayması ve bel fıtığı olarak ortaya çıkar. Bel fıtığı ve bel kayması vücut ağırlığı oranında daha fazla ya da daha az olur. Şöyle ki, yer çekiminin etkisi ile yukarıdan aşağı doğru vücut ağırlığı bel omurlarına baskı yapar. Ağırlığın artması demek, disk ve omurların daha fazla yük altında kalması ve daha erken hasar görmesi anlamına gelir.

Romatizmal Ağrılar

Belin çok fonksiyonlu yapısı üşütmeye elverişlidir. Bu üşütmeler sadece kış aylarında görülmez. Özellikle hava sıcaklıklarının artması ile uyurken üzerimizde örtü olmaması veya kısmen açık bırakılması, uyuduğumuz yerde pencerenin açık olması gibi durumlar bel üşütmesine ve dolayısıyla bel kemiğinde romatizmal ağrıların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bel Kemiği Ağrısını Önlemek İçin Öneriler

Bel kemiği ağrılarını önlemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:
  • Düzenli egzersiz yapmak, bel kaslarını güçlendirmek için önemlidir.
  • Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının, sık sık pozisyon değiştirin.
  • Doğru duruş ve oturma pozisyonlarını öğrenin ve uygulayın.
  • Aşırı kilolardan kaçının ve sağlıklı bir diyet uygulayın.
  • Ağır kaldırmaktan kaçının veya doğru teknikle kaldırın.
  • Stres yönetimi ve rahatlama teknikleri uygulayın.

Bel kemiği ağrılarının birçok nedeni olabilir ve bu nedenlere yönelik doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Doktor tavsiyelerine uymak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, bel kemiği ağrılarının önlenmesi ve tedavisinde büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni