Bacak Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Bacak Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Eklem Ağrısı

Bacak eklem ağrısı, genellikle ileri yaşlarda ve yaşlılarda sıkça görülen şikâyetler arasında yer alsa da, kilo sorunu olanlarda, kazalarda, çeşitli spor aktivitelerinde ve bazı hastalıkların etkisiyle de ortaya çıkabilir. Kilo problemi yaşayan bireylerde daha sık duyulan bacak eklem ağrısı, vücuttaki ağırlığın bacaklar tarafından taşınamaması durumunda sık karşılaşılan bir durumdur. Bacak eklemleri, vücut iskeletinde kemikler ve kaslar kadar önemli bir rol oynar. Bacak eklemleri vücudun destek görevini sağlar. Bacak eklem ağrısı, vücutta yapılacak hareketleri oldukça kısıtlar ve günlük hayatta yapılan aktivitelerden alıkoyar.

Bacak eklem ağrısına yol açan birçok rahatsızlık olabilir. Bunlar arasında kireçlenme, kesecik iltihabı (bursit), tendinit, eklemlerin aşırı kullanılması, iltihaplı eklem romatizması (artrit), ön diz ağrısı, yaralanmalar, bacak enfeksiyonları, gut hastalığı ve septik artrit gibi çeşitli hastalıklar bulunmaktadır.

Bacak Eklem Ağrısının Nedenleri

  • Kireçlenme
  • Kesecik iltihabı (bursit)
  • Tendinit
  • Eklemlerin aşırı kullanılması
  • İltihaplı eklem romatizması (artrit)
  • Ön diz ağrısı
  • Yaralanmalar
  • Bacakta enfeksiyonlar
  • Gut hastalığı
  • Septik artrit

Bacak Eklem Ağrısında Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Bacak eklem ağrısı çok şiddetli ise veya 3 günden fazla sürüyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bacak eklem ağrıları travma nedeniyle oluşabilir. Ciddi bir yaralanma sonucu kemik veya kasların hasar görmesi, eklemlerde oluşan bacak ağrısı kategorisindedir. Ayrıca, bacaklarda bulunan derin toplar damarlarda oluşan pıhtılar da bacak eklem ağrısına sebep olabilir. Bacak eklem ağrıları, ergenlik dönemindeki gelişmeye bağlı olan ağrılar arasında da görülebilir.

Bacak Eklem Ağrısının Tedavisi

Bacak eklem ağrısının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir:

  • Bacağı yukarıda tutmak, kan akışını etkiler ve şişkinliği azaltarak bacağı rahatlatır.
  • Eğer ağrı kramp nedeniyle oluşuyorsa, soğuk uygulama yapılabilir. Soğuk uygulama günde 4 defa, 15 dakika boyunca uygulanabilir.
  • Alkol ve sigara tüketimini bırakmak gereklidir.
  • Ağrıyı hafifletmek için aspirin gibi hafif ilaçlar kullanılabilir.
  • Tansiyon ve kolesterol seviyelerini dengede tutmak önemlidir.

Bacak Eklem Ağrısına Bitkisel Çözümler

Zerdeçal: 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu yeterli miktarda sıcak susam yağına karıştırın. Hazırlanan karışım bacaklara iyice sürülür ve 30 dakika bekletilir, ardından ılık su ile yıkanır. Ayrıca günde 2 defa sıcak zerdeçallı süt içmek bacak eklem ağrılarını hafifletecektir.

Limon: Limon suyu ile hint yağını eşit miktarda karıştırın. Bu karışımı günde 2-3 defa bacak eklem yerine sürmek ağrıları ortadan kaldıracaktır.

Zencefil: Bacak eklem ağrısı geçene kadar zencefil yağı ile gün içinde 2-3 defa masaj yapın. Ayrıca gün içerisinde zencefili kaynatıp çay yerine içebilirsiniz.

Vişne Suyu: Bacak eklem ağrılarının tedavisinde, eklemde olan dokuları yumuşatma görevine sahip olan vişne suyunu bol bol tüketmek faydalıdır. Taze vişneyi günde 1 porsiyon tüketmek bacak eklem ağrılarına iyi gelecektir.

Bu bitkilerin yanı sıra potasyum eklem ağrılarına iyi gelen bir besin ögesidir. Muz, erik, pişmiş patates, kuru üzüm, kuru erik ve domates suyu potasyum açısından zengin besinlerdir. D vitamini açısından zengin olan güneşte 15 dakika bacakları tutmak ve bu bitkileri tüketmek bacak eklem ağrılarını hafifletip, ağrıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Usare

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ben de uzun zamandır bacak eklem ağrısı yaşıyorum ve günlük aktivitelerimde ciddi kısıtlamalara neden oluyor. Bu durum kilo problemlerimden mi kaynaklanıyor olabilir? Ayrıca, hangi durumlarda kesinlikle doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Usare,

Bacak eklem ağrılarınızın kilo problemlerinizden kaynaklanıyor olması oldukça muhtemel. Aşırı kilo, eklemlere ekstra yük bindirir ve bu da ağrılara neden olabilir. Ancak, bu durumun başka nedenleri de olabilir; örneğin, artrit, kas zayıflığı veya başka sağlık sorunları.

Kesinlikle doktora gitmeniz gereken durumlar şunlardır:
- Ağrılarınız sürekli hale geldiyse ve dinlenmeyle geçmiyorsa,
- Eklemlerinizde şişlik, kızarıklık veya ısınma varsa,
- Hareket etmekte zorlanıyorsanız veya eklemde katılık hissediyorsanız,
- Ağrılarınız gece uykunuzu bölüyorsa.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel Fıtığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Fıtığı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik

Güncel

Stres Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Stres Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi