Alt Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Alt Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Alt çene ağrısı, çeşitli etkenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Genellikle diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıkları olanlarda ve zor çiğnenen besinleri tüketenlerde daha fazla görülür. Alt çene, çenenin hareketli olan kısmıdır ve bu nedenle ağrıdan en fazla etkilenen bölgedir. Üst çenede hareket olmadığından bu bölge ağrıdan daha az etkilenir.

Alt Çene Ağrısı Nedenleri

Çene Eklemi Disfonksiyonu: Alt çene ağrısının en yaygın nedeni çene eklemi disfonksiyonudur. Alt çeneyi kafatasına bağlayan bu eklem, çene hareketlerini sağlar. Eklemde hasar oluşması durumunda çene eklemi disfonksiyonu gelişir. Bu durumda baş ağrısı, çene kası spazmı, boyun ve diş ağrısı, alt çene ağrısı, ağız açarken ve çiğnemede zorluk, çene hareketinde gıcırdama gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler, stresli dönemlerde ve çiğneme sırasında daha da artabilir. Bu soruna neden olan etkenler şunlardır:

  • Diş Sıkma: Stresli, sinirli yapıya sahip kişilerde görülen bu sorun, uyku sırasında diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi eylemlerle çenede hasara ve alt çene ağrısına yol açabilir. Bu durum dişlerde çiğneyici zeminde aşınmaya neden olur. Ancak kişilerin çoğu bu durumun farkında olmayabilir.
  • Miyofasiyal Ağrı Sendromu: Kasın ya da kasların sürekli kasılması durumunda ortaya çıkar. Eklem yangısı olanlarda ve duruş bozukluğu olanlarda yaygındır.
  • Diş Kapanış Bozukluğu: Eksik dişleri olanlarda veya orantısız ve yamuk dişleri olanlarda, konuşma ve çiğneme sırasında alt çene ağrısı oluşabilir.

Çene Kanseri: Alt çenede oluşan kanserli hücrelerin vücuda yayılması mümkündür. Bu durum alt çene ağrısı, uyuşma, yara, kitle ve anormal büyüme gibi belirtilere yol açabilir.

Tetanos: Bu rahatsızlık çene kilitlenmesine neden olabilir. Ağız açılmasında ve yutma refleksinde zorluk yaratabilir. Dolayısıyla bu, alt çene ağrısına neden olabilir. Çene kaslarında spazmlar meydana gelir. Bundan korunmak için 10 yıl koruma etkisi olan aşının yapılması tavsiye edilir.

Kalp Krizi: Aniden ortaya çıkan alt çene ağrısı genellikle sol tarafta etkili olur. Kalpte özel acı reseptörleri bulunmadığından, bu şekilde vücutta başka alanlarda ağrılar meydana gelebilir.

Çene Kırılması ya da Çene Çıkması: Bu rahatsızlıkların belirtileri arasında alt çene hareketinde zorluk, ağızda kanama, nefes alma zorluğu, çene görünümünde değişiklik ve alt çene ağrısı vardır.

Alt çene ağrısı genellikle bu etkiler nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak kemiklerdeki enfeksiyonlar, iltihaplanma, sinüzit, yaşın ilerlemesiyle dokulardaki deformasyon gibi etkiler de ağrıya neden olabilir.

Alt Çene Ağrısı Tedavisi

Ağrının oluşma nedeni tespit edildikten sonra hastalara gereken tedavi başarıyla uygulanır. Genellikle alt çene ağrısı, çene disfonksiyonu nedeniyle ortaya çıktığından, buna uygun tedavi yöntemleri uygulanır.

Hastaların evde besinlerini yumuşak olanlardan tercih etmesi, çeneyle geniş açılı esnemeye dikkat etmesi, sakız çiğnememesi, ağrıyan kaslara masaj yapılması, diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlıklarını terk etmesi ve stresten uzak durmaları tavsiye edilir.

Tıbbi tedavi sırasında hastaların sinirli ve stresli yapıdan uzak kalması amaçlanır. Bu nedenle terapiler uygulanır. Gerektiğinde hastalara antidepresan ilaç tedavisi de uygulanır. İlaç tedavisi aynı zamanda alt çene ağrısı için yararlı olabilecek ağrı kesici ilaçlarla da yapılabilir. Eğer hastada diş gıcırdatma sorunu bulunuyorsa, gece ağızlığı kullanılabilir.

Alt çene ağrısı için cerrahi girişim nadiren uygulanır. Diğer tedavilerden fayda görülmezse ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz şekilde etkilenirse ameliyat yapılabilir. Operasyonda alt çene kemik, kıkırdak ve yumuşak dokuda işlemler yapılabilir. Çene kanseri, kalp krizi, tetanos gibi etkenlerden oluşan alt çene ağrısında farklı tedaviler acilen uygulanır. Bu tür ağrıların iyileşme süreci daha uzun olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gazire

25 Temmuz 2024 Perşembe

Alt çene ağrısı genellikle diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklardan mı kaynaklanıyor? Bu ağrılar sırasında çene hareketinde gıcırdama sesi de duyuyorum, bu normal mi? Tedavi için evde yapabileceğim şeyler nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gazire, alt çene ağrısı genellikle diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Bu tür alışkanlıklar çene kaslarını zorlayarak ağrıya ve gıcırdama sesine neden olabilir. Çene hareketinde duyduğun gıcırdama sesi, çene ekleminde ya da çevresindeki dokularda bir sorun olduğuna işaret edebilir.

Evde yapabileceğin bazı şeyler şunlardır:
1. Sıcak veya soğuk kompres uygulamak: Ağrıyı hafifletmek için çene bölgesine sıcak veya soğuk kompres yapabilirsin.
2. Rahatlatıcı egzersizler: Çene kaslarını gevşetmek için basit çene egzersizleri yapabilirsin.
3. Stres yönetimi: Stres, diş sıkma ve gıcırdatmayı artırabilir. Meditasyon, yoga gibi stres azaltıcı aktiviteler yapabilirsin.
4. Yumuşak diyet: Sert ve çiğnemesi zor gıdalardan kaçınarak çene kaslarını dinlendirebilirsin.

Ancak, ağrılar devam ederse bir diş hekimine veya çene cerrahisine başvurman önemli. Profesyonel bir değerlendirme ve tedavi gerekebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Güncel

Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi