Omuz ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Omuz ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz ve Sırt Ağrısı

Omuz ve sırt ağrısı, günümüzde her beş insandan birinde görülen bir sağlık sorunudur. Omuz eklemi, vücudumuzda en çok zorlanan ve yorulan eklemlerden biridir. Eller ile yapılan tüm aktivitelerde omuz eklemi devreye girer ve omuz bölgesindeki rahatsızlıklar ciddi sorunlara yol açabilir.

Omuz Ağrısı

Omuz ağrısında en sık karşılaşılan durum, tendon ve bursa gibi yumuşak dokuların zedelenmesidir. Omuz hareketlerinin büyük bir kısmını sağlayan rotator kılıf adı verilen adalelerin tendonları, iki kemik arasında dar bir kanalda bulunur.
  • Kol yukarı kaldırıldığında tendonlar iki kemik arasında sıkışır ve zedelenme meydana gelir.
  • Omuzda bulunan yastık görevini yapan bursa yumuşak dokusu, çok kolay iltihaplanabilir. Bu iltihaplanma en çok elleri baş seviyesinden yukarıda kullanan badanacılar, perdeciler, temizlik yapanlar ve benzer işlerde çalışan kişilerde omuz ağrısına neden olur.
  • Omuz ağrısının diğer nedenleri arasında boyun fıtığının sinir baskısı, tümörler, omuzda oluşan kırık veya çıkıklar bulunur. Ayrıca, safra kesesi, karaciğer ve akciğerdeki rahatsızlıklar da omuz ağrısına sebep olabilir.

Sırt Ağrısı

Sırt ağrıları özellikle masa başında çalışanlarda yaygındır. Sırt ağrılarının büyük kısmı kaslardan kaynaklanır. Bu duruma duruş bozukluğu, aynı pozisyonda uzun süre kalmak ve bilgisayar başında uzun süre oturmak neden olur.
  • Sırt ağrısında hareketsizlik, kasların gerilmesine, kireçlenmesine ve sertleşmesine yol açar.
  • Kasların sertleşmesi, kas içinde düğümlere ve buna bağlı miyofasiyal ağrılara neden olur. Sırt ağrısına omurgalardaki kireçlenmeler, omurgalarda eğrilik, iltihaplı romatizmalar, kalp, karaciğer, akciğer, safra kesesi, tüberküloz, tümörler ve osteoporoz gibi hastalıklar da neden olabilir.
  • Omuz ve sırt ağrısında kasların gerilmesinin en önemli nedeni aşırı strestir. Stres, omuz, boyun ve sırt ağrısına yol açar. Stresin neden olduğu gerginlik, boyun omurgasının düzleşmesine ve omuz ile sırt bölgesine giden sinirlerin baskı altında kalmasına neden olur.

Omuz ve Sırt Ağrısı Tedavisi

Omuz ve sırt ağrılarında yukarıda sayılan belirtilere inatçı ağrılar eklendiğinde vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmak gereklidir.
  • Omuz ve sırt ağrısı ile birlikte gece terlemesi, geceleri ağrının şiddetlenmesi, aniden ter basması, ani ağrı oluşması gibi durumlar görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ayrıca zayıflama, duyu ve his kaybı, kanlı balgam gelmesi, soluk alıp vermede zorlanma gibi belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden gerekli tedavi uygulanmalıdır.
  • Tedavi esnasında hastanın psikolojik durumu göz önüne alınmalı, gerekirse psikoterapi ve antidepresan tedavisine başlanmalıdır. Omuz ve sırt kaslarını rahatlatacak kas gevşetici ve güçlendirici ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalı, fitness ve yüzme gibi aktiviteler omuz ve sırt ağrılarına faydalı olabilir. Kas gevşetici ilaçlar ve merhemlerin yanı sıra fizik tedavi uygulamaları da ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilaviz

25 Temmuz 2024 Perşembe

Omuz ve sırt ağrısı çeken biri olarak, sık sık bilgisayar başında çalışmam ağrılarımın şiddetlenmesine neden oluyor olabilir mi? Özellikle akşam saatlerinde ve belirli pozisyonlarda bu ağrıların daha da artması normal midir? Hangi egzersizleri yaparak bu ağrıları hafifletebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dilaviz, bilgisayar başında uzun süre çalışmak omuz ve sırt ağrılarını artırabilir. Özellikle yanlış duruş ve ergonomik olmayan çalışma koşulları bu ağrıların şiddetlenmesine neden olabilir. Akşam saatlerinde ve belirli pozisyonlarda ağrılarının artması da oldukça normaldir, çünkü gün boyunca kaslarının yorulması ve gerginleşmesi bu duruma yol açabilir.

Ağrılarını hafifletebilmek için aşağıdaki egzersizleri deneyebilirsin:

1. Boyun ve omuz esnetme: Başını yavaşça sağa, sola, öne ve arkaya doğru eğerek boyun kaslarını esnetebilirsin.
2. Omuz çevirme: Omuzlarını öne ve arkaya doğru dairesel hareketlerle çevirerek omuz kaslarını rahatlatabilirsin.
3. Kedi-inek pozisyonu: Ellerini ve dizlerini yere koyarak sırtını aşağı ve yukarı doğru esnetebilirsin.
4. Göğüs açma: Ellerini arkada birleştirip göğsünü öne doğru çıkararak omuzlarını ve göğsünü esnetebilirsin.
5. Kobra pozisyonu: Yüzüstü yatıp ellerini yere koyarak gövdeni yukarı kaldırıp sırtını esnetebilirsin.

Bu egzersizleri düzenli olarak yaparak ağrılarını hafifletebilir ve daha rahat çalışabilirsin. Ayrıca çalışma düzenini ve ergonomik koşulları gözden geçirmeni tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni