Gebelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Gebelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Karın Ağrısı

Gebelikte karın ağrısı, anne adayları arasında özellikle ilk trimesterde sıkça görülen bir şikayettir. Gebe kadınlar bu süreçte kasık ağrısına ek olarak karın ağrısı da yaşayabilirler. Karın ağrısının oluşumu çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Bazı kadınlarda yaşanan karın ağrısı normal sürecin bir sonucudur, ancak bazı durumlarda tedavi gerektiren karın ağrıları da olabilir.

Gebelikte Karın Ağrısının Nedenleri

Gebelik süreci kadın vücudunda önemli değişikliklere yol açar. Bu dönemde karın ağrısının en önemli sebebi rahmin büyümesidir. Rahmin içindeki ve çevresindeki zarların büyüme sonucu gerilmesi, hissedilen karın ağrısının şiddetini arttırır. Ancak her gebe kadın bu durumu farklı derecelerde yaşar. Bazılarında hafif karın ağrısı olurken, bazılarında şiddetli ve bıçak saplanıyormuş gibi hissedilen ağrılar olabilir.

Gebelikte karın ağrısının diğer nedenleri arasında kabızlık ve mide problemleri de bulunur. Gebelik döneminde kadının vücudundaki değişimlere sindirim sistemi de dahil olur ve sindirim sorunları daha sık yaşanır. Bu nedenle gebelikte beslenme ve egzersiz büyük önem taşır.

  • Rahmin büyümesi
  • Kabızlık
  • Mide problemleri

Gebelikte Karın Ağrısında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Gebelikte karın ağrısı bazen normal kabul edilen şekilde oluşmaz. Bu tür karın ağrısı uzun sürer ve kramplar halinde etkili olur. Bu durum hem anne karnındaki bebeğin hem de anne adayının sağlığı açısından kontrol altına alınmalı ve tedavi edilmelidir. Gebeliğin ilk üç aylık sürecinde bu özellikte karın ağrısı ortaya çıkarsa, bunun mol gebelik ya da dış gebelik gibi sorunların habercisi olma olasılığı yüksektir. Gebeliğin son üç ayında ortaya çıkan karın ağrısı, kasılma ve kramp gibi etkiler erken doğumu ya da preeklampsi gibi istenmeyen komplikasyonları işaret edebilir.

Normalde gebeliğin seyri içinde ortaya çıkan karın ağrısı dışında, bazı hastalıklar nedeniyle oluşan karın ağrısı da olabilir. Bunların ayrımı iyi yapılmalıdır. Özellikle böbrek taşı ve miyom olan gebe kadınlarda, apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, safra kesesi iltihabı, bağırsak enfeksiyonu, pankreas rahatsızlığı, mide sorunları, bağırsak tıkanması gibi rahatsızlıklar gebelikte karın ağrısına yol açabilir.

Gebelikte Karın Ağrısı Tedavisi

Karın ağrısı olan her gebe kadının doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Karın ağrısı normal kabul edilen türde olursa, gebelikte kullanılabilen ağrı kesici ilaçlar faydalı olabilir. Özellikle karın ağrısıyla birlikte kanama, terleme, nefes alma zorluğu, bulanık görme, halsizlik, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Bu tür karın ağrısı, başka etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir ve tedavisinde altta yatan rahatsızlık ele alınmalıdır.

Gebelikte rahim büyümesine bağlı olarak, vücutta değişen ağırlık merkezi ve omurgadaki fizyolojik değişiklikler gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle ortaya çıkan karın ağrısında anne adayının kalsiyum ve magnezyum alması, yataklarının sert olması faydalı olabilir. Ancak rahim kasılmaları nedeniyle hissedilen ağrılar ile karın ağrısı birbirine karıştırılmamalıdır. Bu ağrılar, erken doğum belirtisi olabilir. Böyle bir durumda NST denilen test gecikmeden yapılmalı ve gerekirse ilaçlarla gebeliğin devamı sağlanmalıdır.

Gebelikte karın ağrısının en tehlikeli olduğu tür, ağrının şiddetli ve karnın oldukça sert olduğu durumlardır. Bu tür bir karın ağrısına tansiyon düşmesi, şok durumu eşlik edebilir. Ayrıca vajinal kanama da ortaya çıkabilir. Müdahalede gecikilirse bebeğin kaybedilmesi ve annenin yaşamının riske girmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle gebelikte karın ağrısı ihmal edilmemeli ve mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni