Doğum Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Doğum Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Doğuma yaklaşmış olan hamilelik sürecinde, beyinde hipofiz bezinden salgılanan oksitosin hormonu sayesinde rahimde kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar, rahim ağzında açılma sağlayarak doğumun başladığını belirtir. Aynı zamanda, gebeliğin son aylarında doğum ağrıları düzensiz olabilir. Bu kasılmalar, hamileyi doğuma hazırlamaktadır.

Doğum Ağrısı (Sancısı) Nasıl Başlar?

Gerçek doğum, aktif doğum süreci başladığında rahim kasılmaları daha düzenli bir şekilde 3-5 dakikada bir gelir, 30 ile 60 saniye arasında sürer ve geçmez. Bu ağrılar, bel kısmından kasıklara doğru yayılır ve rahim ağzının açılmasını sağlayan ağrıların başladığının göstergesidir. İlk gebelikte rahim ağzında 1-2 santim açılmasından sonra rahim ağzı kasılmaları başlar. Bazı hamilelerde ağrı eşiği düşük olduğundan doğum ağrısı 7-8 saat öncesinde hissedilebilir. Ağrı eşiği yüksek olanlar ise ağrıyı daha geç ve az hissederler. Hamileden hamileye göre ağrı eşiği, ağrı süresi, şiddeti, doğumun zorluğu ve kolaylığı değişmektedir.

Doğum Ağrısı (Sancısı) Ne Kadar Şiddetlidir?

Doğum ağrısı 7-8 saat süren şiddetli kasılmaların ardından sancılar artar. Hamile kişinin ağrı eşiği düşükse çok korkmasına gerek yoktur. Kontrol aşamasında rahim ağzı açılmış olan hamileler doğrudan doğumhaneye gönderilir. Doğum ağrısını hafif geçiren hamileler varken, rahim ağzının 1-2 santim açılmasına rağmen acı çeken de vardır. Doğum ağrısının süresi ve şiddetinde kişinin ağrı eşiği önemli yer tutmaktadır. Doğum ağrılarının şiddetini artıran diğer etkenler ise hamile kadının korkması, stres yapması, doğumla ilgili videolar seyretmesi ve kendini serbest bırakmamasıdır. Hamile kadının korkusu stresi artırarak tekrar ağrıya sebep olur ve doğum zamanında zorluklar yaşar. Bu korkuların alınması için anne adayı bilgilendirilmeli, kurslara gitmeli, sakin olmalı ve ağrılar esnasında nefes alıp vererek hem anne hem de bebek sağlıklı bir şekilde doğumu tamamlamalıdır.

Doğum Ağrısı (Sancısı) Nasıl Azaltılır?

Doğum ağrısının artması genellikle anneden kaynaklı psikolojik bir durumdur. Burada önemli olan, anne adayının hayatı boyunca karşısına çıkabilecek en güzel mucizenin doğum olduğuna inanması gereklidir. Bu sebepten doğum başlamadan önce anne adayının kendini rahat hissedebilmesi için yürümesine, kalkmasına ve rahat olmasına izin verilir. Bu sayede anne adayının psikolojisi rahatlatılır ve doğum için kolaylık sağlanır. Anne adayını rahatlatma dışında bu sancılı dönemde ağrıyı azaltmak için tıbbi yollara da başvurulabilir. En çok tavsiye edilen yöntem, epidural anestezi veya spinal anestezidir. Kısaca bölgesel olarak uyuşturmadır. Bu yöntemle anne adayı daha az rahim ağzı kasılmalarını hissetmektedir. Ancak epidural anestezi yapılması sakıncalı bir durum varsa, anne adayına serumdan ve kas içinden ağrı kesiciler verilebilir. Doğum esnasında, bebeğin çıkımı sırasında rahim ağzının kenarına lokal anestezi uygulanarak ağrılar hafifletilir.

Doğum Ağrısı (Sancısı) Başlayınca Ne Yapılır?

Doğumun başlaması ve ağrılar doğal bir süreçtir. Doğum ağrılarının sebebi, bebek anne karnının dışında yaşamını devam ettirmeye uygun olduğu için başlamaktadır. Acil bir durum gerekmedikçe anne adayında doğum sancısı başlatılmaz. Normal doğum süresi geçmiş olan yani 41-42. haftasını geçirmiş olan gebeliklerde suni sancı vermek gerekebilir. Tıbbi gereklilik gerekmedikçe normal süre beklenilmelidir. Ağrı eşiği yüksek olan hamilelerde rahim kasılmaları hissedilmeyebilir. Bu tip olaylar genellikle ikinci veya üçüncü gebeliklerde meydana gelmektedir. Bu doğumlar daha çabuk ilerleyip, daha az doğum ağrısıyla geçer. İkinci hamilelikte anne adaylarındaki kasılmalar düzenli bir ritme girdiğinde hastaneye başvurmalıdırlar. Doğum belirtileri yanında yalnızca sancı yoktur. Sümüksü bir kanama gelebilir. Bu da doğumun birkaç gün içinde gerçekleşeceğinin belirtisidir. Doğum suyunun boşalması bazı hamilelerde 7-8 saat öncesinden gerçekleşebilir. Acil olarak hastaneye gidilmelidir.

Yalancı Doğum Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

Genellikle hamileliğin 24'üncü haftasında gözükmektedir. Ancak bazı hamilelerde bu süreç değişebilmekte olup 16. haftadan sonra başlayabilir. Yalancı doğum ağrısı rahim kasılmalarına sebep olmaz ve bebeğin doğmasına bağlı bir sebep gözükmez. Yalancı doğum ağrısı kasılmaları düzensizdir. Yalancı doğum ağrısında zaman geçtikçe ağrılarda artış meydana gelmez. Gerçek doğum ağrısında dinlenme ve oturma ağrıyı azaltmaz ama yalancı doğum ağrısında hafifletir. Gerçek doğum sancısı bir dakika arasında devam edebilir. Yalancı doğum ağrısı ise 15-20 saniye aralıklarla sürmektedir. Yalancı doğum ağrısı hamilede fizyolojik olarak değişime sebep olmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Parmağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?