Bel ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Bel ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Sırt Ağrısı

Yapılan bilimsel araştırmalar, her beş kişiden birinin bel ve sırt ağrısı çektiğini göstermektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde sırt ağrısı büyük bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle bel ve sırt sağlığına büyük önem verilmelidir. Bel ve sırt ağrıları, yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir ve iş gücünüzün düşmesine neden olabilir. Birçok hastalıkta olduğu gibi bel ve sırt ağrılarında da hemen doktora başvurulmalıdır. Geç kalınan bel ve sırt ağrısı, sizi ciddi şekilde zorlayabilir ve vücudunuzun tedaviye yanıt vermesi gecikebilir.

Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur?

Bel ve sırt ağrısına neden olan en büyük etken, sırt kaslarının gerilmesidir. Bu gerilme genellikle stres nedeniyle ortaya çıkar. Stres altındaki bir kişi, önce kaslarını gerer. Vücutta ilk olarak gerilen kas boyun kasıdır. Bu gerilme sonucunda omurgada düzleşme meydana gelir ve omuz ve sırt bölgesine giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır. Bu baskı sonucunda bel ve sırt ağrıları oluşur. Kasların uzun süre gergin kalması, kaslarda "fibrozit" adı verilen topaklanmalara yol açar. Bu oluşumlar, en ufak bir ağırlık kaldırmada, yorgunlukta veya klima/vantilatör önünde uzun süre kalındığında dayanılmaz ağrılar verir. Kas ağrılarının azalması için kişi farkında olmadan sırtını kamburlaştırır ve sırtında eğik bir görüntü oluşur. Bu ağrılardan mustarip kişiler, doktor doktor dolaşır ve çok sayıda ilaç kullanırlar. Ağrılarının azalmadığını düşünen kişiler, karamsarlığa kapılır ve tedaviden vazgeçebilirler.

Bel ve Sırt Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrıların tedavi sürecine başlamadan önce, ağrıların nedeni belirlenmelidir. Ağrının sırt kaslarından mı, boyun kaslarından mı yoksa vücudun başka bir yerinde meydana gelen bir hastalıktan mı kaynaklandığı tespit edilmelidir. Örneğin, akciğer hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve safra kesesi hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Teşhis konurken ilk yöntem, hastanın şikayetlerini dinlemektir. Ardından MR, BT ve grafik incelemeleri ile tam teşhis konur. Daha sonra tedaviye başlanır.

Tedavi Yöntemleri

  • Kas gevşetici ilaçlar ve merhemler kullanmak.
  • Sıcak uygulamalar: Merhemler sürüldükten sonra en az 10 dakika sıcak havlu veya sıcak su torbası ile ağrı olan bölgeye sıcak uygulaması yapılmalıdır.
  • Fizik tedavi ve masajlar: Fizik tedavi ve masajlar, tedavinin daha hızlı sonuç vermesine yardımcı olur.
  • Lazer uygulamaları.
  • Stresin ortadan kaldırılması: Mümkünse hasta, hayatını tamamen değiştirmelidir. Örneğin, tatile gitmek, sevdiği şeylere daha çok zaman ayırmak veya bir psikiyatriste başvurmak.

Bel ve Sırt Ağrısından Korunma

Tedaviniz bittikten sonra, doktor önerisi olan bel ve sırt kaslarını güçlendirecek hareketler yapmak size çok fazla fayda sağlar. Bu dönemde sırt üstü yüzme en iyi egzersizdir. Kaplıcalar, deniz, kum ve güneş de bu aşamada çok faydalı olacaktır. Soğuk ortamlardan mümkün olduğunca korunmak gerekir. Tedavi süresince, belimizi ve sırtımızı zor durumda bırakacak hareketlerden uzak durmak önemlidir. Örneğin, yerden bir şey almak için öne veya yana eğilmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca, uzun süre oturmayı gerektiren bir işte çalışıyorsanız, yarım saatte bir 5'er dakikalık yürüyüşler yapmak faydalıdır. Uzun süre ayakta sabit bir şekilde durmaktan da kaçınmalısınız. Bel ve sırt ağrısı ciddi bir rahatsızlıktır. Eğer ilerlerse yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ağrılarınız başlar başlamaz bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Takva

26 Temmuz 2024 Cuma

Bel ve sırt ağrılarının bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum. Bu ağrıları önlemek için hangi egzersizleri yapabilirim? Stresin bu kadar etkili olması beni şaşırttı; stresle baş etmek için ne gibi önerileriniz var?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Takva,

Bel ve sırt ağrılarını önlemek için yapabileceğiniz birkaç temel egzersiz vardır. Örneğin, plank, kedi-deve hareketi ve yüzükoyun uzanarak bacakları ve kolları kaldırma gibi hareketler omurganızı destekleyen kasları güçlendirebilir. Ayrıca, yürüyüş ve yüzme gibi genel kardiyo egzersizleri de omurganızın sağlığını korumanıza yardımcı olabilir.

Stresle baş etmek için meditasyon, derin nefes alma teknikleri ve yoga gibi rahatlatıcı aktiviteleri deneyebilirsiniz. Ayrıca, günlük rutininize kısa molalar ekleyerek ve hobilerinize zaman ayırarak da stres seviyenizi düşürebilirsiniz. Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak da stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Umarım bu öneriler size faydalı olur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göğüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalıkta Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalıkta Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Ağrısı İçin Egzersizler

Bel Ağrısı İçin Egzersizler