Aşırı Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Aşırı Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı sırt ağrısı, hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaşabileceği bir durumdur. Günümüzde yapılan araştırmalara göre, yaklaşık her beş kişiden biri hayatı boyunca sırt ağrısı problemi yaşamaktadır. Bu rakam oldukça yüksektir. Beş kişilik bir aileden bir kişinin ömür boyu aşırı sırt ağrısı yaşama ihtimali bulunmaktadır. Sırt ağrısı probleminde asıl dikkat edilmesi gereken durum, sırt ağrısının aşırı olmasıdır. Aşırı sırt ağrısı, insanlarda çok ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Çoğu zaman aşırı sırt ağrısı kas kaynaklı problemlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durum her ne kadar kas kaynaklı olsa da, acil bir şekilde tıbbi muayeneler yapılmalıdır. Çünkü aşırı sırt ağrıları, normal sırt ağrılarından çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Aşırı sırt ağrısı sorununa neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır.

Aşırı Sırt Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Hareketsizlik:
Hareketsizlik, insanlarda aşırı sırt ağrılarının oluşmasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Sürekli olarak egzersiz yapmamak ve monoton bir hayat sürmek, doğrudan aşırı sırt ağrılarının oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle sürekli bilgisayar başında veya televizyon karşısında zaman geçiren insanlarda aşırı sırt ağrısı meydana gelmektedir. Bu nedenle, düzenli olarak hareket ederek bu tür rahatsızlıklardan korunabilirsiniz.

Yaralanmalar:
Yaralanmalardan kaynaklanan aşırı sırt ağrıları, bazen fark edilmeden oluşan yaralanmalar sonucu da ortaya çıkabilir. Yani insanlar fark etmeden sırt bölgelerine aldıkları darbelerden dolayı aşırı sırt ağrısı yaşayabilirler.

Fibromiyalji:
Fibromiyalji, yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen ve kürek kemikleri ile omuzlara yayılabilen yaygın bir sırt ağrısı nedenidir. Bu hastalık, genellikle stres, kaygı ve benzeri nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer böyle bir hastalıktan şüphe duyuluyorsa, acil bir şekilde muayene ve tedavi gerekmektedir. Aksi takdirde, bu hastalık ilerleyerek aşırı sırt ağrısı probleminin artmasına neden olabilir.

Sırt Fıtığı:
Sırt fıtığı, omurlar arasında bulunan ve yastıkçık görevi gören disklerin kaymasından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerde yaygın olarak görülen bu durumda, sinirler hasar gördüğü için çok şiddetli sırt ağrıları meydana gelmektedir. Bu sorun acilen tedavi edilmezse, kişinin felç kalma ihtimali artar. Bu nedenle kesinlikle önlem alınmalıdır.

Kemik Erimesi:
Özellikle yaşı ilerlemiş olan insanlarda meydana gelen mineral yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak oluşan kemik erimesi, doğrudan aşırı sırt ağrısı problemine neden olmaktadır.

Bunların yanı sıra insanlarda; skolyoz, kifoz, romatizmal hastalıklar, tümörler, kas erimeleri, yansıyan ağrılar, dejeneratif değişiklikler, metabolik ve mikrobik durumlar doğrudan aşırı sırt ağrısına neden olabilir.

Aşırı Sırt Ağrısıyla Birlikte Aşağıdaki Durumlardan Biri Ya Da Birkaçı Meydana Geliyorsa Acilen Tedavi Yapılmalıdır

  • 20 yaşından önce ya da 50 yaşından sonra başlayan aşırı sırt ağrısı,
  • Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli olan sırt ağrısı,
  • Bacaklarda herhangi bir güç kaybının meydana gelmesi durumu,
  • Sırt ağrılarının başlaması öncesinde geçirilmiş olan bakteriyel bir hastalık,
  • İstirahat ve postürel düzenlemelere rağmen azalmayan ağrıların olması durumu,
  • Kemik erimesi olan insanlarda ağır kaldırma ve zorlanma gibi basit travmatik ağrılar

Sırt ağrıları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri kısıtlayabilir. Bu nedenle, aşırı sırt ağrısı yaşayan bireylerin mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurması gerekmektedir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile sırt ağrılarının büyük çoğunluğu kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Güncel

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

20 Lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

20 Lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?