El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Ağrısı:

Vücudumuzda pek çok eylemi gerçekleştirmemizi sağlayan organlardan biri olan el, aslında hayatımızı kazanmamız açısından çok önemlidir. Farklı işlerde çalışan ya da çalışmayan birçok kişi günümüzde el ağrısı sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaktadır. El ağrısının tıp dilindeki ismi karpal tünel sendromu olarak bilinmektedir. El ağrısı, ellerde uyuşma ve eldeki sancılar hakkında aşağıda sizlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz daha detaylı bilgi verilmektedir.

El Ağrısının Görüldüğü Kişiler

  • Hamile bayanlarda,
  • Uzun süre klavye kullanması gereken bir işte çalışan kişilerde,
  • Sık sık tenis, golf ve benzeri el marifeti gerektiren işlerde çalışan kişilerde,
  • Erkeklere oranla kadınlarda,
  • Örgü ören kişilerde ve bahçe işi yapan kişilerde.

El Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlığın belirtileri genel olarak ellerde meydana gelen ağrıların yanı sıra, ellerde uyuşma olması, ön koldan başlayarak omuz kısmına dek yayılan ağrıların olması, elin parmak kısımlarında uyuşma ve parmaklarda güç kaybının olmasıdır.

El Ağrısı Nasıl Meydana Gelir?

Kişinin başparmağı ile kalan üç parmağına ait olan sinirler ve tendonlar el bileğinden geçmektedir. Bu sinirler normalden daha uzun bir süre bilekler aynı duruşta kullanıldığında elde bir baskı meydana gelmektedir. Meydana gelen bu baskı sinirlerde hasar oluşmasına sebep olmaktadır. Sinirlerde hasar oluşmasının ardından ise kişinin ellerinde uyuşma, ağrı, kolun ön kısmından omuzlara doğru ilerleyen ağrı ile parmaklarda uyuşma ve güç kaybı meydana gelmektedir.

Elde oluşan ağrıların daha farklı nedenleri de olabilmektedir. Bu nedenler şunlardır:

  • Tendinitler,
  • El ve bilekte meydana gelen kistler (Gangliyon kistler),
  • Tendon enfeksiyonları,
  • İltihap ile artrit,
  • Dupuytren rahatsızlığı (avuç içindeki el dokusunun normalden daha kalın hale gelmesi).

El Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

El ağrısı tedavisinde gerekli olan önlemlerin alınması hastanın iyileşme süreci bakımından çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu gibi durumlarda ilk olarak hastanın elinde yer alan sinirlerin üzerindeki baskının azaltılması gerekmektedir. Bu baskının azaltılmaması halinde sinirler üzerinde kalıcı olarak hasar meydana gelebilmektedir. Bu hasarın meydana gelmesinin anlamı hastanın el fonksiyonlarında kayıp olmasıdır.

El ağrısı rahatsızlığının tedavi edilebilmesi için ilk olarak tıbbi tedavi ile gece atelleri kullanılmaktadır. Hastada yeterli iyileşme görülmemesi halinde elin iyileştirilmesi için cerrahi yöntem uygulanabilmektedir. El ameliyatı oldukça basit bir cerrahi yöntemdir ve hasta ameliyatın ardından ellerini eskisi gibi kullanabilmektedir. Bazı hastalar için fizik tedavi gerekli olabilmektedir.

El ağrısının önlenmesi ve tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. Bu noktalar arasında ergonomik çalışma ortamlarının sağlanması, düzenli egzersizler ve dinlenme sürelerinin planlanması yer almaktadır. Ayrıca, el ve bileklerin aşırı kullanımı önlenmeli ve doğru duruş teknikleri uygulanmalıdır.

Sonuç olarak, el ağrısı günlük yaşamı ve iş hayatını olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlık etkili bir şekilde yönetilebilir ve kişinin yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tabanı Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz ve Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Ağrısı İçin Ne Yapılır?

Diş Ağrısı İçin Ne Yapılır?

Güncel

Sol Göğüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Göğüs Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi