Diş Kökü Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Diş Kökü Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kökü Ağrısı

Diş kökü ağrısı, diş sağlığına zararlı olan asitli ve şekerli besinlerin fazla tüketilmesi sonucu oluşur. Bu tür yiyecekler diş yüzeyine yapışır ve temizlik yapılsa dahi dişlerden kolayca çıkmaz. Dişlerde kalan besin artıkları zamanla diş köküne zarar vererek ağrılara yol açar. Diş kökü ağrıları genellikle dişte meydana gelen çürükler, 20'lik diş çıkması, kanama, damak ve çene kemiği rahatsızlıklarından kaynaklanır. Eğer diş köklerinde ağrılar mevcutsa, şekerli ve asitli gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Diş hekimleri, bu tür gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurgular. Şekerli ve asitli besinler, diş çürüklerine, diş eti hastalıklarına ve ağızda kötü koku oluşumuna neden olur.

Diş Kökü Ağrısından Korunmak İçin Önerilen Beslenme Şekilleri
  • Şekerli, tatlı ve asitli gıdaların fazla tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
  • Öğlen ve akşam yemeklerinde elma ve havuç tüketilmelidir. Bu sert gıdalar, dişleri doğal yolla temizler.
  • Diş diplerine masaj yapacak diş ipleri kullanılmalıdır.
  • Şekerli ve yapışkan gıdalar tüketildiğinde dişler fırçalanmalıdır. Fırçalama mümkün değilse bol su ile ağız çalkalanmalıdır.
  • Tatlı ve şekerli gıdalar tüketildikten sonra bir parça peynir yenmelidir. Peynirin diş çürüğünü engelleyici özelliği vardır.
  • Eski zamanlarda insanlar sert gıdalarla beslendikleri için dişleri doğal yolla temizlenirdi. Günümüzde hazır gıdalara yönelim fazla olduğundan diş kökü ağrılarında artış yaşanmaktadır.

Diş Kökü Ağrısını Artıracak Zararlı Besinler

Bisküvi, şeker, kola ve çikolata gibi hazır besinler, diş etlerine ve minesine yapışarak diş yüzeyini aşındırır ve diş kökü çürüklerine yol açar. Bu gıdalar diş etlerinin yapısını bozarak kanamaya, diş etlerinin kırmızı olmasına neden olur. Diş köklerinde meydana gelen iltihaplanmalar, şiddetli ağrılara yol açar. Diş etlerinde oluşan rahatsızlıklar nedeniyle diş etleri güçsüzleşir ve dişlerle olan bağını kaybeder. Tüketilen gıdalar dişlerin diş etlerinden ayrılmasına ve kanamalara yol açar. Bu bölgelerde biriken gıda artıkları bakterilere dönüşür ve bakteriler zamanla çoğalarak diş köklerinde geçmeyen ağrılara sebep olur.

Diş Kökü Ağrısından Korunmak İçin Kullanılan Maddeler

Uzman doktorlar tarafından hastalara önerilen gıda maddeleri arasında protein içeren ürünler başta gelir. Protein, diş ağrılarını engelleyici özelliğe sahiptir ve insan vücudunun temel yapı taşını oluşturur. Peynirin diş ağrılarında doğal antibiyotik görevi gördüğü pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Özellikle şeker tüketiminden sonra yenilen peynir, diş minesinde oluşabilecek çürükleri ve çürüklerin köke kadar ilerlemesini engeller.

Diş Kökü Ağrısı Çözümleri

Uzmanlar, diş fırçalamanın önemini vurgulamaktadırlar. Dişler günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere fırçalanmalıdır. Diş fırçalamanın önemi, dişleri hastalıklardan korumaktır. Diş fırçalama ile birlikte akşamları diş ipi ile dişlerin aralarındaki yemek artıkları temizlenmeli ve ardından bakteri giderici gargara kullanılmalıdır. Misvak gibi doğal materyaller, diş temizleyici olarak işlev görmektedir. Diş kökü ağrısından kaçınmak için dişlerin bakımı ve temizliği çok önemlidir. Diş köklerinde beklenmedik kanamalar, beyazlaşmalar, kızarıklıklar ve geçmeyen ağrılar görüldüğünde diş hekimine başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Alt Çene Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Alt Çene Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?