Sırtın Ortasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Sırtın Ortasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Sırtın Ortasında Ağrı

Bedenimizin arkasında yer alan sırt bölgesi, omurilik ve kolların bağlı olduğu kürek kemiği gibi önemli yapıları içerir. Vücudumuzun çatısını oluşturan kemik ve kas dokusu da bu bölgede bulunur. Sırtın ortasında ağrı, bu bölgedeki kasların gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Ağrılar genellikle stres, zorlanma ve üşütme gibi durumlarda kendini gösterir. Stres yaşayan bireylerde, boyun kaslarının gerilmesi ile başlayan süreç, sırtın ortasında ağrıya neden olabilir.

Sırtın Ortasında Ağrıya Neden Olan Kasların Durumu

Gerginliğe bağlı olarak sırt kaslarının kasılması ve uzun süre bu şekilde kalması, kas gruplarının normal elastikiyetini kaybederek topaklanmalarına yol açar. Bu duruma fibrozit adı verilir. Fibrozitler, klima altında kalma, cereyan yapan bir yerde bulunma, vantilatör karşısında durma ve banyo sonrası açık havada kalma gibi durumlarla daha da şiddetlenir ve hayatı çekilmez hale getirir. Bu gibi durumlarda genellikle enjeksiyon yoluyla yapılan ağrı kesiciler tercih edilir.

Sırt kaslarının gerginliği nedeniyle sırtın kifoz adı verilen kambur bir hale gelmesi mümkündür. Bu durum, doğuştan yapısal bozukluklar ile birleşerek ağrıların dayanılmaz bir hâl almasına neden olabilir. Sağlıklı bir insanın sırtı arkadan düz bir direk gibi görünmelidir. Ancak kasların kısa kalması ve sinirlerde hormonal bozukluk gibi durumlar, bedenin sağa ve sola eğik olduğu hatta S harfi şeklinde bir görünüm aldığı skolyaz bozukluğuna yol açar.

Skolyaz durumuna bağlı oluşan ağrılar uzun süreli bir tedavi gerektirir. Genel olarak erken gelişen kemik yapısının kasları ve sinirleri zorlaması ile ortaya çıkan skolyaz, sırtta ve sırtı bacaklara bağlayan sinirlerde şiddetli ağrılara neden olabilir. Hekimlerin uygulayacağı tedavilerin en sonuncusu sinirlerin kesilmesidir. İlerleyen zamanlarda ince sinirler gelişerek ana sinirin yerini alabilir. Skolyaz tedavisinde bir başka yöntem ise omuriliği dik tutacak ortopedik sistemlerin kullanılmasıdır. Vücutta anatomik bir bozukluk yok ise, bacak, sırt ve karın kaslarının güçlendirilmesi ile sırt ağrısına neden olan travmalar atlatılabilir.

Sırt Ortasında Ağrının Tedavisi

Birçok iç hastalık sırtımızda ağrıya yol açabilir. Bu nedenle birkaç gün geçmesine rağmen düzelmeyen sırt ortası ağrıları için hekime başvurulmalıdır. Hekim tarafından yapılan fiziksel muayene ile ağrının nedeni araştırılırken MR, EMG gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Alınan görüntülerde sadece kas gerginliğine bağlı ağrı teşhisi konulur ise sırt kaslarının gevşetilmesi için gerekli tedavi yöntemleri araştırılır. Kas gevşetici kremler, ütüyle ısıtılmış havlu, sıcak su torbası uygulaması yapılmalıdır. Bunun yanında ısıtıcı kremler ile sırta yapılacak masaj ile ağrılardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca soft lazer, beyin terapisi ve akupunktur gibi uygulamalar günümüzde sıkça kullanılmaktadır.

Sırt ağrısının giderilmesi için bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bir tutam büyük çiçekli papatyayı iyice kıydıktan sonra bir şişenin içine doldurulur. Üzerine saf zeytinyağı eklenir. Ağzı kapatılan şişe güneş gören bir yerde 15 gün bekletilir. Bekleme aşamasında zaman zaman çalkalanarak zeytinyağının çiçekleri eritmesi sağlanır. 15 günün sonunda sırtın ortasında ağrıyan bölgeye yavaşça masaj yaparak uygulandığında ağrılar hafifleyecektir. Bu uygulama 3-4 gün devam etmelidir.

Bir başka bitkisel uygulama ise; bir litrelik bir cam şişenin yarısına kadar saf zeytinyağı doldurulur. İçine küçük parçalara ayrılmış portakal kabukları karıştırılır. İki hafta boyunca güneşte bırakılan bu karışım, sonrasında sırtın ortasına hafif masaj yaparak sürüldüğünde ağrının dindiği hissedilecektir.

Sonuç

Sırtın ortasında ağrı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Gerginlik, stres, kas spazmları ve yapısal bozukluklar gibi etmenler bu ağrıya neden olabilir. Tedavi, ağrının kaynağına bağlı olarak değişiklik gösterir ve genellikle kas gevşetici, ısı uygulamaları, masaj, fizik tedavi ve bitkisel tedavi yöntemleri kullanılır. Uzun süreli ve şiddetli ağrılar için mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni