Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrı Tedavisi

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinde oluşan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan, kişinin geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan ve hoş olmayan bir durumdur. Ağrılar iki ana grupta incelenir: Akut ağrılar ve kronik ağrılar. Akut ağrı, genellikle ani başlayan ve kısa süreli olan ağrıdır. Vücutta var olan doku hasarını haber verir ve genellikle tedavi edilmesi daha kolaydır. Kronik ağrılar ise altı aydan uzun süren ağrılardır. Bu tür ağrılar genellikle bir hastalığın belirtisi değildir, sorunun kendisidir. Kronik ağrı, kişinin yaşam kalitesini düşürür, depresyona yol açabilir ve üretkenliği azaltabilir. Ağrı tedavisinde ilk olarak ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ancak bu ilaçlar yeterli olmadığında, ağrının kaynağına bağlı olarak fizik tedavi yöntemleri, cerrahi müdahaleler ve girişimsel ağrı tedavisi yöntemleri uygulanır.

Ağrı Tedavisi Yöntemleri

  • Tetik Nokta Enjeksiyonu: Tetik noktalar (baş, boyun, sırt, bel ve omuzlar) tespit edilir ve bu noktalara anestezik madde veya serum fizyolojik uygulanır. Enjeksiyonun ardından ağrı birkaç dakika içinde gerileyebilir. Tetik nokta enjeksiyonu genellikle en az bir gün arayla üç defa uygulanır.
  • Epidural Enjeksiyonlar: Epidural enjeksiyonlarda amaç, ilacı ağrıya sebep olan bölgeye en yakın noktaya ulaştırmaktır. Bu işlem ameliyathane koşullarında yapılır ve yaklaşık 10-45 dakika sürer. Enjeksiyon sırasında hasta bel kısmında hafif bir baskı hissedebilir.
  • Epidural Katater Yerleştirilmesi: Bu işlemde kateter, epidural aralığa yerleştirilir ve port sistemi ile sabitlenir. İşlem sonrasında hasta gözlem altında tutulur.
  • Faset Eklem Siniri Bloğu: Bu işlemde, lokal anestezi altında eklem kapsülüne ilaç enjekte edilir. Doktor, ağrının geçip geçmediğini kontrol eder ve gerektiğinde ilave enjeksiyonlar yapar.
  • Sakroilyak Eklem Bloğu: Hasta yüzüstü pozisyonda yatarken, lokal anestezi uygulanır ve skopi cihazı yardımıyla enjeksiyon yapılır. İşlem sonrasında hasta gözlem altında tutulur.
  • Radyofrekans Uygulamaları: Özel bir cihaz ve iğne aracılığıyla ağrı taşıyan sinir lifine yüksek titreşimli akım uygulanır. Bu işlemle sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği yok edilir.
  • Diskografi: Bu işlem, lokal anestezi altında C kollu skopi kullanılarak gerçekleştirilir. Disk içine yerleştirilen prob sayesinde ağrı reseptörleri yakılır ve disk yapısı düzenlenir.
  • İntradiskal Elektrotermal Terapi: Diskin içine yerleştirilen bir katater yardımıyla disk 90 dereceye kadar ısıtılır. Bu işlemle disk içindeki ağrı reseptörleri yok edilir.
  • Sempatik Ganglion Blokları: Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde, boyalı madde verilerek skopi cihazı yardımıyla doğrulanır ve ağrı kesici ilaç enjekte edilir.
  • Periferik Sinir Blokları: Belirli sinir bölgelerine lokal anestezik enjeksiyonu yapılır.
  • Kordotomi: Bu işlemde, ağrı taşıyan sinir lifine radyofrekans cihazı ile uyarılar verilir ve ağrı sinyallerinin iletimi engellenir. Mikroskobik sinir yakma işlemidir.

Sağlıklı günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Migren Ağrısı Nasıl Geçer?

Migren Ağrısı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

20 Lik Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler?