Alt bacak ağrısı, bacaklar yapı olarak oldukça karmaşıktır. Bu nedenle bacaklarda meydana gelen ağrıların birçok nedeni olabilir. Alt bacak ağrısı, kırıklar, zorlama, yumuşak doku zedelenmesi, bacaklara fazla yüklenme alt bacakta görülen ağrıların en sık nedenleridir. Alt bacakta oluşan ağrı, zaman zaman donuk, kalıcı ya da batma hissi uyandıran türden olabilir. Bazı durumlarda ise alt bacak ağrısı ciddi tıbbi tedavi gerektiren bir sağlık sorunundan dolayı ortaya çıkabilir.
Alt bacak ağrısı nedenleri nelerdir?
Adale kasılması: Adale kasılması olarak da bilinen kas spazmları ya da kramplar alt bacakta ağrıya yol açan en önemli nedenler arasındadır. Vücudun susuz kalması, kas yorgunluğu, idrar söktürücü ve kolesterol düşürücü ilaçların kullanımı alt bacakta kramp ve ağrı oluşmasına neden olabilir.
Kırıklar: Bacak kemiklerinde gerçekleşen kırıklar, alt bacağa alınan darbeler, osteoporoz gibi kemik hastalıkları nedeniyle alt bacakta kırık oluşabilir. Alt bacakta gelişen kırık ağrıya neden olur.
Travma: Bacakta iç kanamaya sebep olan travmalar, kanın dokulara, sinir uçlarına ve kemiğe baskı yapmasına neden olur. Bu durumda alt bacakta ağrı gelişebilir.
Periferik arter hastalığı: Beyin ve kalp haricinde kalan bölgelerde bulunan damarlarda gelişen tıkanıklık olarak tanımlanan periferik arter, tromboz, stenoz ve emboliye yol açan iltihaplar sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu durumlar karşısında alt bacakta bulunan arterlerde kan akışı yavaşlar ve beraberinde fiziksel aktiviteler anında ağrı yaşanır. Alt bacak ağrısına ek olarak uyuşukluk, halsizlik, kas krampları gibi belirtiler yaşanır.
Siyatik: Bel fıtığı kaynaklı olarak siyatik sinir basınca maruz kalabilir. Bu durumda sırttan başlayarak alt bacağa kadar ulaşan ağrılar yaşanır. Siyatik nedeniyle yaşanan bacak ağrısı oldukça şiddetli olur. Bacak ağrısıyla beraber, bacakta güç kaybı, kaslarda güçsüzlük, karıncalanma, bacak hareketlerini kontrol edememe gibi şikayetler de görülebilir. Özellikle kış aylarında siyatiğe bağlı alt bacak ağrısının şiddeti daha da artabilir.
Şeker hastalığı: Şeker hastalarında kan akışı normalden daha yavaş olur. Kan akışının yavaşlaması ve diyabete bağlı diğer komplikasyonlar alt bacak ağrısına yol açar.
Alt bacak ağrısı nasıl tedavi edilir?Bacaklarda varis gibi bir problem varsa ve ağrının kaynağının varis olduğu düşünülüyorsa dinlenme anında bacakların yüksek tutulması ağrıyı geçirmek için faydalı olur. Bacakların yukarıya doğru kaldırılması kan akışını iyileştirerek bacakların rahatlamasını sağlar.
- Ağrıyan bacağa buz kompresi uygulanarak ağrının şiddeti azaltılabilir. Bacak ağrısı kas krampları ya da aşırı fiziksel aktivite nedeniyle oluşmuşsa buz kompresi oldukça faydalı olur. Soğuk kompres günde 4-5 defa uygulanabilir ve 15 dakika boyunca uygulanmalıdır.
- Kas ağrıları için bacakları rahatlamak amacıyla germe ve egzersiz hareketleri yapılabilir. Bu hareketler ağrının şiddetini azaltır. Bu tedavi yöntemi için fizik tedaviye başvurulabilir.
- Burkulma, yaralanma gibi ağrılar için tıbbi malzeme desteği alınabilir. Alt bacağa bandaj uygulamak ağrı için faydalı olur.
- Alt bacak ağrısı için ağrı kesici ilaçlardan yardım alınabilir. Ağrı kesici ilaçların kullanılması rahatlama sağlayarak, ağrının dinmesini sağlar.
Alt bacak ağrısında ne zaman doktora başvurulmalıdır?
- Alt bacakta kızarıklık oluşmuşsa
- Ateş yükselmesi varsa
- Bacak soluk ya da soğuksa
- Bacakta ağrı, şişmenin yanı sıra nefes darlığı yaşanıyorsa
- Bacak ağrısı yürümeyi engelleyecek boyuttaysa
- Ağrının şiddeti alınan önlemlere rağmen artıyorsa
- Ağrı birkaç gün geçmesine rağmen devam ediyorsa
- Bacaktan kütleme ya da çıtırdama sesi gelmişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.