Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Ağrısı

Dirsek ağrısı, ufak ağrılar olmayıp ciddi rahatsızlıklar taşıyan bir durumdur. İnsanlar arasında oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Uygun tedaviyi bulabilmek için belirtilerin nedenlerini anlamak oldukça önemlidir.

Dirsek Ağrısı Neden Olur?

Tenisçi Dirseği: Tenisçi dirseği, tıptaki adıyla lateral epikondilit olarak bilinir. Dirsek ağrısının en yaygın sebeplerindendir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişiler dirsek eklemi ve çevresine yayılan bölgelerde ağrılar hissedebilirler. Bir şeyi sıkmakta zorluk çekerler. Adının tenisçi dirseği olmasına rağmen, en yaygın görülen kişiler tenis oyuncuları değildir.

Dirsek Çıkığı: Ön ve üst kolun birbirinden normal pozisyonlarını yapamayacak şekilde ayrılmasından dolayı meydana gelir. Dirsek çıkığı sorunu yaşayanlar, dirsekteki normal kemik dizilimlerini zamanla kaybederler.

Dirsek Kırıkları: Düşme, spor nedeniyle sakatlanmalar ve trafik kazaları sonrasında dirsek kırılması oldukça yaygındır. En çok da dirsek çıkması, dirsek kırılmalarına sebep olmaktadır.

Tendinit: Eklemleri çevreleyen herhangi bir tendonda görülebilir. Dirsek ağrısına neden olan tendinit çeşitleri de pazı ve kol kaslarında olanıdır.

Radyal Tünel Sendromu: Radyal sinirlerde sinir sıkışması sebep olan bir durumdur. Bu durum kasların iltihaplanmasından dolayı meydana gelen çok ağrılı bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın iyileşmesi de zordur.

Kübital Tünel Sendromu: Dirsek eklemlerinin çevresindeki dirsek kemiğinde sinir sıkışması sonucu meydana gelen ağrılı bir rahatsızlıktır. Bu hastalık ön kolda aniden oluşan ağrılara, uyuşmalara ve parmaklarda karıncalanmalara sebep olabilir.

Dirsek Eklemi İltihabı: Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde dirsek çıkıntısı çevresindeki eklemlerde şişme ve gerginliğe neden olur.

Medyal Epikondilit: Eklem civarındaki iltihaplanmadan dolayı oluşan bir hastalıktır. Yalnızca semptomlar eklemin iç bölümünde meydana gelir. Bu hastalığın diğer adı da golfçü dirseği olarak geçmektedir. Ayrıca rahatsızlığın en çok görüldüğü kişiler yine golfçüler değildir.

Dirsek Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Rahatsızlığınızın neden olduğunu bilmiyorsanız, tedavi için doktora görünmelisiniz. Doktora görülmenizi gerektiren sebepler ise şunlardır:
  • Eşya ve obje taşımada zorluk çekme ve kolu kullanmada zorlanma
  • Eklem deformasyonuna bağlı olan sakatlanmalar
  • Dinlenme halinde veya gece meydana çıkan dirsek ağrıları
  • Uzun süredir devam eden dirsek ağrısı
  • Kolu bükmede ve uzatmada yaşanan zorlanmalar
  • Kol çevresinde ve eklemde oluşan şişlik ve morarmalar
  • Ateşlenme, ısınma ve kızarıklığa sebep olan enfeksiyon belirtileri
  • Sıra dışı diğer belirtiler

Dirsek Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrının tedavisi için problemin ne olduğunu bilmek gerekir. Tedaviye başlamadan önce belirtilerin asıl nedenlerini ortaya çıkarmak lazımdır. Bu nedenle doktora başvurulmalıdır.

Dinlenme: Dirsek ağrısına neden olan durum geliştiğinde ilk tedavi yöntemi eklemi dinlendirip enflamasyonun yatışmasını beklemektir. Uzun süre hareketsiz kalınırsa eklemde sertleşme meydana gelir ve bu da büyük bir sorun oluşturur.

Buz ve Sıcak Uygulaması: Buz tedavisi, 48 saat içerisinde olan sakatlıklarda şişme durumlarında kullanılır. Buz kompleksi şişmeyi dindirir ve dirsek ağrısını azaltır. Sıcak kompleks uygulaması ise dokuları gevşetme amaçlı kullanılır. Ayrıca kan akışını da uyarmak için uygulanır. Bu yöntem aktivite öncesi kullanılmalıdır.

Fiziksel Terapi: Fiziksel terapistler, rahatsız kişinin sakatlanmadan önceki aktivite seviyesine geri dönmesi için güçlendirici ve hareket yeteneğini eskisi gibi kullanabilmesi için çeşitli yöntemler uygularlar.

Anti-enflamatuvar İlaçlar: Eklem iltihabı ve tendinitlerin sebep olduğu dirsek ağrıları için steroid olmayan iltihap söktürücü ilaçlar yaygın olarak kullanılır.

Kortizon Enjeksiyonu: Kortizon, iltihabı tedavi için kullanılan bir ilaç çeşididir. Enflamasyon, dirsek ağrısı çeken hastalarda yaygın görülmektedir.

Artroskopik Dirsek Ameliyatı: Dirsek ağrısını azaltmak için bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Güncel

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Sinüzit Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi