Bel ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Bel ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Toplumda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de bel ve boyun ağrılarıdır. İstatistiklere göre, ülkemizde her iki kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez bel ve boyun ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrılar her zaman fıtık olarak algılanmamalıdır. Bazı durumlarda bu ağrılar kısa süreli olabilirken, bazı durumlarda ise ilerleyerek fıtık oluşumuna neden olabilir. Ancak, bel ve boyun ağrılarının sadece %2-3'ü fıtık kaynaklıdır ve bu vakaların çok az bir kısmı cerrahi müdahale gerektirir.

Bel ve boyun ağrılarının diğer nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Vücudun zorlanması
  • Zayıf bel ve boyun kasları
  • Fazla kilo
  • Yanlış duruş ve oturma pozisyonları
  • Kireçlenme
  • Bel kayması
  • Omurga iltihaplanması
  • Romatizma
  • Kırık ve çıkıklar
  • Tümör ve enfeksiyonlar
  • İç organlardan kaynaklanan şiddetli ağrılar

Boyun ağrıları, beynin etkilenebileceği ciddi durumlara yol açabilir. Kullanılan yastıklar boyun sağlığını, fazla kilo ise bel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ani ve hızlı dönüşler, kontrolsüz şekilde ağır yük kaldırmalar veya yüksek yerlere erişmeye çalışmak ileride büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bel ve Boyun Ağrısı Genellikle Hangi Meslek Gruplarını Kapsar?

Bel ve boyun ağrısı, bazı meslek gruplarında daha yaygındır. Özellikle sekreterler, bilgisayar ve daktilo kullananlar, uzun süre oturarak çalışanlar, sürekli yazı yazanlar, yazarlar, sağlık hekimleri ve gazeteciler bu risk grubuna girmektedir. Bu meslek gruplarında çalışanlar, bel ve boyun kaslarını güçlendirmeli ve gerekirse özel korseler kullanmalıdır.

Her bel ve boyun ağrısı fıtık anlamına gelmez. Ancak, kollarda ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler varsa, fıtık olma olasılığı yüksektir. Bu tür belirtiler yaşandığında hemen bir uzman hekime danışılması tavsiye edilir.

Boyun Ağrısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun sağlığında ergonomi çok önemlidir. Yatak, yastık, sandalye ve günlük yaşamda kullanılan diğer nesnelerin ergonomik olması gerekmektedir. Ortopedik yatak ve sandalyeler önerilmektedir. Boyun ağrısının riskli halleri şunlardır:
  • Baş dönmesi ile birlikte boyun ağrıları
  • Kulak çınlaması
  • Boyunda incinme
  • Anlık üşüme, titreme ve göz rahatsızlıkları

Tedavide Yapılacaklar

Fizik tedavi, kaslarla ilgili sorunlarda güçlendirici egzersizler sunar ve bel ve boyun ağrısı tedavisinde önemli bir rol oynar. Fizik tedavi uygulanan kişilerde ağrıların azaldığı ve rahatladığı görülmektedir. Uzun süre oturan, sürekli ayakta kalan veya yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerde bel ve boyun ağrısı kaçınılmazdır. Yüksek topuklu ayakkabılar ya hiç giyilmemeli ya da vücut egzersizlerle güçlendirilmelidir.

Yüzme ve yürüyüş, bel ve boyun ağrılarını önlemekte önemli rol oynar. Yüzme, bütün kasların çalışmasını sağlar ve kasları güçlendirir. Bu tür sporlar ve egzersizler, hastalığı tamamen yenmeye yardımcı olabilir. Hastalara yüzüstü yatma pozisyonu önerilmemektedir çünkü bu durum omuriliğe fazla yük bindirir ve ağrıya neden olabilir. Sırt üstü, yan veya dizleri karına çekerek yatma pozisyonları daha uygundur. Oturduğunuz koltuk veya sandalyenin ortopedik olması önemlidir. Günlük hayatta en çok kullanılan araba koltuğu, vites, direksiyon ve pedal uyumlu olmalıdır. Bel ve boyun ağrısı hissettiğinizde hemen bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Güncel

Fıtık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Fıtık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi