Sırt Ağrısı Neden Olur?
25 Temmuz 2024

Sırt Ağrısı Neden Olur?


Sırt ağrısı, omurga ve çevresindeki kasların gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Boyun omurgasının düzleşmesi ve omuz ile sırta giden sinirlerin çıkış yerlerinin daralması nedeniyle sinirler baskı altında kalır. Bu baskı sonucunda sırt kasları gerilir ve ağrı hissedilir. Uzun süreli kas gerginliği ise kas topaklarının oluşmasına neden olur. Tıbbi olarak bu kas topaklarına fibrozit denir. Sırt ağrısı fibrozitler nedeniyle, ağır bir şey kaldırıldığında, aşırı yorgunlukta veya klima/vantilatör altına uzun süre maruz kalındığında ortaya çıkabilir. Ayrıca, sırt kas gerginliğini azaltmak amacıyla farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırabiliriz. Sırt ağrısı, boyun alt ve arka kısmı, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar geniş bir alanı kapsar. Eğilerek ve bükülerek çalışan kişilerde sırt ağrısı daha sık görülür, özellikle diş hekimleri, diğer sağlık çalışanları, ofis çalışanları ve az egzersiz yapan kişilerde bu durum yaygındır.

Sırt Ağrısına Neden Olan Hastalıklar

  • Myofasiyel Ağrı Sendromu: Uzun süre sırt ağrısından şikayet eden hastalarda myofasiyel ağrı sendromu mevcuttur. Bu durum, özellikle ofis çalışanları gibi uzun süre oturarak çalışan kişilerde görülür. Bu hastalarda genellikle sırt bölgesindeki kaslarda üzerine basmakla ağrının tetiklendiği noktalar bulunur. Hastaların duruşlarının bozuk olması sırt ağrısını artırmaktadır.
  • Boyun Fıtığı: Boyun, sırt ve omuz birbirine çok yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbiri ile karışabilir. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetle hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar yayılabilir. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemlerin kireçlenmesi de sırt ağrısı kaynağı olabilir. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilir ve bu da sırt ağrısına sebep olabilir. Boyun fıtığına bağlı sırt ağrısında özellikle kolda güç kaybı ve uyuşukluk olabilir.
  • Fibromiyalji: Fibromiyalji, kadınlarda daha sık görülen ve boyun ile sırt bölgesi başta olmak üzere vücut ağrısına neden olan bir hastalıktır. Hastalar sabah yorgun kalktıklarından, çabuk yorulduklarından şikayetçi olurlar. Fibromiyaljide sırt ağrısı şikayetleri soğuk, yorgunluk ve stresle artar. Ayrıca, baş ağrıları, bağırsak sorunları, ellerde uyuşma ve şişlik gibi şikayetler de görülebilir. Depresif duygu durumu hastaların daha çok sırt ağrısı hissetmesine neden olabilir. Hastalar sabah yorgun ve şiddetli sırt ağrısı ile uyanabilirler.
  • Skolyoz: Çocuklarda skolyoz adı verilen omurga eğriliği şiddetli sırt ağrısına sebep olabilir. Skolyoz hastası çocuklar özellikle bilgisayar başında uzun saatler geçiriyorsa sırt ağrısı daha da artar.
  • Osteoporoz: Yaşlı kadınlarda kemik erimesine bağlı olarak sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalmaları sırt ağrısına sebep olabilir. Hastalarda kamburluk olabilir. Bu durumun tedavisi için ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulanabilir.
Akciğer hastalıkları, safra kesesi taşları ve mide rahatsızlıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Omurgaya ait kemik ve sinir yapılarından kaynaklı iyi veya kötü huylu tümörler sırt ağrısı yapabileceği gibi meme, akciğer, prostat tümörleri de omurgaya yayılım göstererek sırt ağrısına neden olabilirler. Gece ağrısı ile ortaya çıkması ve istirahat ile geçmemesi önemli özelliklerdendir. Ateş, halsizlik ve kilo kaybı diğer belirtilerdir.

Sırt Ağrısının Tedavisi

Sırt ağrısının tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşetici jeller kullanılabilir. Fizik tedavi, masaj, akupunktur ve soft lazer uygulanabilir. Bu yöntemlerle fibrozitler tespit edilip yok edilmelidir.

Sırt Ağrılarından Korunma Yolları

Sırt ağrılarından korunmak için şu önerilere dikkat edilmelidir:

  • Düzenli spor yapın.
  • Stresinizi azaltın.
  • Ağırlık kaldırırken ilkelere uyarak kaldırın.
  • Kalsiyum ağırlıklı beslenin.
  • Sigara içmeyin.
  • Uygun vücut kilonuzu korumaya çalışın.
  • Karın ve sırt kaslarınızı güçlendirin.
  • Bilgisayar ve tablet kullanırken vücut duruşunuzu düzeltin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuğun Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuğun Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sol Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?