Regl Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Regl Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Regl Ağrısı

Regl ağrısı, kadınların çoğu tarafından regl dönemlerinde deneyimlenen bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar, kişiden kişiye değişen şiddet ve sürelerde olabilir. Regl ağrısı, adet kanamasının normal şekilde gerçekleşmesi için rahim kaslarının kasılması sonucunda ortaya çıkar. Genellikle, bu ağrılar kadınların günlük yaşantısını olumsuz etkilemeyecek düzeyde olup, basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir.

Ancak bazı kadınlarda durum farklıdır. Regl kanamalarının başlaması ile ortaya çıkan regl ağrısı oldukça şiddetlidir ve kadının yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür. Bu şiddetli ağrılar, hastanelerin acil servislerine yapılan başvuruların %10'unu oluşturmaktadır. Tıpta bu tür şiddetli regl ağrılarına "dismenore" adı verilir.

Regl Ağrısı Neden Oluşur?

Adet mekanizmasının normal bir parçası olan rahim kasılmaları, kadınlar tarafından ağrı olarak algılanır. Bu kasılmaların amacı, adet döngüsü sırasında rahmin iç tabakasının yenilenmesini sağlamak ve kanamanın en az düzeyde kalmasını sağlamaktır. Kasılmalar gerçekleşirken, rahimde prostaglandin adı verilen bazı hormonlar salgılanır. Aşırı prostaglandin salgısı, ağrıya yol açar. Ayrıca, bazı kadınların bünyesi prostaglandin hormonuna aşırı duyarlılık gösterebilir. Prostaglandin hormonu, özellikle yumurtlamalı adet döngüsünde salgılandığından, bir kadının adet döngüsünde yumurtlama yaşadığının belirtilerindendir.

Regl Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Regl ağrısı, genellikle adet kanamasının başlamadan önceki 24 saat içinde ortaya çıkar. Adet kanaması başladıktan sonra ağrının şiddeti artar, ancak adet döneminin sonlarına doğru ağrı hafifler ve son bulur. Regl ağrısı ile birlikte mide bulantısı, kusma, ishal, halsizlik ve kramplar da görülebilir. Bazı kadınlarda şiddetli baş ve sırt ağrısı da regl ağrısıyla birlikte yaşanabilir. Çok şiddetli ağrı durumlarında bayılmalar meydana gelebilir.

Regl Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Regl ağrıları, ağrı kesiciler kullanıldığında hafifliyorsa veya tamamen geçiyorsa, başka jinekolojik belirtiler yoksa tedavi gerekli görülmez. Ancak, regl ağrıları çok şiddetli ve farklı belirtilerle seyrediyorsa, günlük hayatı olumsuz etkilemeye başlamışsa jinekolojik muayene gereklidir. Bu durumda hastaya bazı tetkikler yapılarak uygun tedavi başlatılır.

Öncelikle, ağrıya sebebiyet veren herhangi bir problem olup olmadığı saptanır. Farklı bir sorunun olması durumunda, öncelikle bu rahatsızlığın giderilmesi gerekmektedir. Yetersiz bir değerlendirme, tedavinin başarısını olumsuz etkileyebilir.

Muayene sonucu farklı bir rahatsızlık bulunamadıysa, tedavide ilk adım ağrı kesiciler olacaktır. Ağrı kesiciler, "nonsteroid anti-inflamatuar analjezik" grubunda bulunan ilaçlardır. Bu ilaçlar, regl ağrısını tedavi etmenin yanı sıra, prostaglandin salgısını da azaltarak çift yönlü bir tedavi sağlar. Adet kanaması başlamadan bir gün önce doktorun reçete ettiği dozlarda ilaçlar kullanılır ve ağrı devam ettiği sürece kullanmaya devam edilir.

Ağrı kesicilerden yanıt alınamadığında, ikinci adım doğum kontrol haplarıdır. Regl ağrısı ile yumurtlama arasında bir ilişki bulunduğundan, bu ilaçlar da tedavide etkin rol oynamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Geçmeyen Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler?

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler?