Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısının Nedenleri ve Belirtileri

Diş ağrısı, genellikle diş minesinde aşınma, dişlerde çürüme, diş eti iltihaplanmaları veya diş eti çekilmeleri ile ortaya çıkar. Diş ağrıları genellikle hafif olarak başladığında ihmal edilir. Ancak ağrılar kendiliğinden geçmediğinde veya dayanılmaz hale geldiğinde, diş doktoruna başvurmak kaçınılmaz olur. Uygun tedavilerle ağrılar kısa sürede yok edilebilir.

Diş ağrısı, yemek sırasında veya yemekten sonraki ilk yarım saat içinde yemek artıkları nedeniyle de olabilir. Yemek artıkları asit üreterek diş sinirlerini etkiler ve bu da ağrıya neden olur. Bu tür ağrılarda dişler fırçalanarak veya diş ipi kullanılarak ağız temizliği sağlanır ve ağrının geçmesi sağlanır. Ancak bir diş hekimine başvurmakta gecikilmemelidir.

Dişteki çürümenin ilerlemesi, diş sinirinin ölmesi ve dişin enfekte olması durumunda yüzde ve dişin bulunduğu bölgede şişlik meydana gelir. Bu tür diş ağrılarının dindirilmesi oldukça zordur. Uzman bir diş hekimi tarafından ilaçlarla kontrol altına alınarak enfeksiyon kapılması engellenmelidir. Enfeksiyon kapılmışsa antibiyotik tedavisine başvurulmalıdır.

Yüz bölgesinde, çene kemiğinde veya dişlere alınan bir darbe sonucu travma nedeniyle şiddetli diş ağrıları meydana gelebilir. Yüz ve diş bölgesine alınan şiddetli darbeler dişlerde kırılma veya çatlama meydana getirebileceği gibi, dişin kaybedilmesine de yol açabilir. Bu tür bir problemle karşılaşıldığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıca kırılan diş kısmının da mutlaka doktora götürülmesi gerekmektedir. Diş dokularının zarar görmemesi için kırılan dişi süt içinde, fizyolojik serum içinde veya kişinin kendi yanağı içinde doktora ulaştırmak önemlidir.

Diş Ağrısına En Çok Sebep Olan Nedenler

  • Diş minesinde oluşan aşınma,
  • Diş etinde meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma,
  • Dişlerin çürümesinin ilerlemesi,
  • Sinüzit gibi rahatsızlıkların olması,
  • Yirmilik dişlerin içeride gömülü kalması.
Diş ağrılarında en fazla görülen neden diş çürümeleridir. Diş çürüklerini en fazla tetikleyen neden ağız ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesidir. Halkın %97'si diş çürümesinden dolayı diş hekimine başvurmaktadır. Ağızda biriken şeker ve karbonhidrattan kaynaklı besin artıkları zamanla asit üretir ve bu asitler dişlerin koruyucu tabakasına zarar verir. Bu durumda diş çürümeleri meydana gelir. İlk başlarda ağrılar hafif olarak başlar, sonra zonklayıcı bir şekilde devam eder ve ağrılar şiddetini arttırır. Özellikle geceleri ağrılar daha da şiddetlenir ve dayanılmaz hale gelir. Kişi besin tüketiminde zorlanır. Dişte zamanla baskı basınç oluşur ve bu da ağrının daha da şiddetlenmesine neden olur. Zamanla bu ağrılar sonucunda dıştan gözle görülür şekilde şişlikler meydana gelir. Diş ağrısı meydana gelirken sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşur, hatta zamanla dişte kırılma ve aşınma dahi olabilir. Ayrıca ağrının olduğu dişte kanamalar da meydana gelebilir.

Diş Ağrısı Tedavisi ve Alınabilecek Önlemler

Diş ağrısı olan kişilerin acil olarak bir diş hekimine başvurması gerekir. Öncelikle ağrıya neden olan dişin tespit edilmesi gereklidir. Bazı ağrılarda dişte bulunan sinirlerin beyne yanlış sinyal göndermesi nedeniyle sorunun hangi dişte olduğu karıştırılabilir. Ancak diş hekiminiz ağrı yapan dişi kolayca tespit edebilir. Diş hekimi ağızdaki kızarıklığa, şişliğe ve dişte oluşan hasara göre uygulanacak tedaviyi belirler.

Diş ağrısının kendiliğinden geçme olasılığı kesinlikle yoktur. İlk başlarda diş fırçalama ile geçen ağrılar zamanla çürüyen dişlerin ağrısı daha da şiddetlenecektir. Evde diş ağrısını geçirecek veya hafifletecek birkaç yöntem vardır. Ancak ağrıyan veya çürüyen dişinize kesinlikle aspirin koymamalısınız. Aspirin diş minesine ve diş altındaki yumuşak dokuya zarar verir. Bu da ağrının şiddetini daha fazla arttırır ve dişinize zarar verir. İlk önce dişteki yiyecek ve besin artıkları temizlenmelidir. Bu işlemi diş fırçası veya diş ipi yardımı ile yapabilirsiniz. Daha sonra diş ağrısından kaynaklı şiş olan bölgeye buz kompresi yapılmalıdır.

Diş ağrısına etkili olabilecek karanfil uygulaması da diş ağrısını hafifletecektir. 10 tane karanfili öğüttükten sonra yarım su bardağı ılık suda 3-5 dakika demleyin. Rengi değişen bu suyu soğuduktan sonra gargara yapabilirsiniz veya karanfili çiğnedikten sonra ağrıyan dişiniz üzerinde karanfili bekletebilirsiniz. Karanfilin uyuşturma etkisi olduğundan ağrıyı kısa bir süre sonra dindirmeye yardımcı olacaktır. Bunun dışında tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz veya yarı yarıya su ile karıştırılmış elma, üzüm sirkesiyle gargara yapıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Ezilmiş veya çiğnediğiniz sarımsak ağrınızı dindirmeye yardımcı olacaktır. Sarımsak ağrının neden olduğu basıncı azaltacak ve aynı zamanda iltihaba neden olan her türlü bakteri ve virüsü yok edecektir. Bu işlemler diş ağrınızın tamamen yok olmasını sağlamayabilir fakat hafiflemesini sağlayacaktır.

Eğer dişte enfeksiyon oluşumu başlamış ise bir an önce tedaviye uzman diş hekimi tarafından başlanmalıdır. Enfeksiyon tedavisi antibiyotik sayesinde olur. Antibiyotik tedavisinden sonra çürük tedavisi, dolgu gibi işlemler yapılır. Uygun tedaviler sonrasında mutlaka ağız ve diş temizliğine özen gösterilmelidir. Ayrıca sadece diş ağrısı olduğunda bir diş hekimine gitmek yerine 6 ayda bir mutlaka diş hekimi tarafından ağız ve diş kontrollerinin yapılması gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yarım Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Yarım Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi