Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Ağrısı ve Belirtileri

Kol ağrısı, insanlar tarafından sıkça şikâyet edilen bir durumdur. Genellikle kazalar, çarpmalar, düşmeler ve incinmeler sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda ise altında yatan başka bir sebep olabilir. Kol ağrısı aniden başlayabilir ve nedeni hakkında bir fikir yoksa, ağrı kesici alarak veya ağrıyan bölgeye buz koyarak ağrının giderilmesi yönünde tedavi uygulanabilir. Ancak zaman geçtikçe ağrıyan bölgede bir değişiklik olmuyor veya ağrıda artış, kızarma ya da şişlik gibi şikâyetler oluşuyorsa, bu durumda bir doktora görünmek gereklidir.

Kol kırılması şüphesi gibi ciddi bir durum varsa, bu durumda acil bir müdahale gereklidir. Kolu iyileştirmeye çalışmak yarardan çok zarar verebileceği için acilen doktora gitmek gerekir. Diğer bir acil durumda ise fiziksel etkinlik ve güç sarf etmeden oluşan ve kol hareket etmediğinde duran ağrılardır. Bu ağrılar, göğüs ağrısı (Angina) habercisi olabilir. Bu tür durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Kalp sıkışması hissi ile kolda aniden ağrı başlarsa, kalp krizinden şüphelenilir. Hemen doktora gitmek gerekir.

Kol Ağrısının Nedenleri

  • İncinme: Kolun normalden daha fazla hareket etmesi veya zorlanması durumunda kolun çok ağrıdığı düşünülürse büyük olasılıkla kol incinmiştir. Yanlış bir hareket, ağır bir yük kaldırma veya spor yaparken zorlama sonucu incinmeler oluşabilir. Kolda bulunan kas doku veya bağların gerilmesi sonucu kol zedelenmiş olabilir. Kolunuzu fazla hareket ettirmeyip buz koyarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
  • Fıtık: Boyunda oluşan fıtık da kollarda ağrı ve güçsüzlük yapabilir.
  • Dirsekte Bursit: Bursalar, vücudun eklem yerlerinde hareket eden kemiklerin birbirlerine sürtünmesini sağlayan küçük sıvı kesecikleridir. Kol aynı hareketi yaparken, dirsek sert bir zemine dayanırsa veya çarpma gibi bir nedenle keselerde iltihaplanma olursa buna olekranon (dirsek) bursiti denir. Şişme ve ağrı ile sonuçlanır. Çoğu vakada bursit evde tedavi edilebilir. Ağrı zamanla azalır, ancak şişlik daha uzun sürebilir.
  • Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit): Genellikle amatör olarak tenis oynayan kişilerde ortaya çıkar.
  • Sinir Ezilmesi veya Sıkışması: Kollarda ağrı ve güçsüzlük olabilir. Bu durum omurga artriti veya servikal spondiloz olarak bilinir. Belirtiler kişiye göre değişiklik gösterebilir.
  • Angina Pektoris: Kalp kasına giden kan ve oksijenin azalması ile ortaya çıkan bu kalp sorununa angina denir. Kalbi besleyen atardamarların sertleşip daralması sonucu oluşur. Angina, şiddetli göğüs ağrısı ve sıkışma hissi olarak tarif edilir ve sol kola, boyna, çeneye veya bele vurabilir. Ağrıyı hareket ve sıkıntı tetikler, birkaç dakikada geçer. Ancak angina sadece kol ağrısı ile de kendini gösterebilir. Bu nedenle sportif hareket sonrası başlayan ve dinlenince geçen kol ağrısı için doktora gitmek gereklidir. Bu durum kalp krizi ya da inme gibi ciddi bir durumu işaret edebilir.

Kol Ağrısının Diğer Nedenleri

  • De Quervain Tenosinoviti: Bilekteki tendonların iltihaplanmasıdır.
  • Karpal Tünel Sendromu: Elin hareketini ve hissetmeyi kontrol eden sinirin üzerindeki baskıdır.
  • Boyun Kaburgası: En üst kaburga kemiğinin üzerinde fazla bir kaburga varsa, bu kaburga kolda ağrı, karıncalanma ve şişliğe neden olabilir.
  • Kol Damarları Hastalığı: Damar sertliğinden dolayı koldaki atardamarın tıkanmasıdır, genellikle orta yaşlı kişilerde görülür.
  • Koldaki Sinirlerin İltihaplanması: Tıpta 'brakial nevrit' olarak bilinir. Çok ağrılı bir rahatsızlıktır.
  • Dirsek Artriti: Dirsek ekleminin iltihaplanması, şişmesi ve ağrımasına neden olur.
  • Kırık veya Çatlak Kemik: Kol ağrısı genellikle kaza sonucu oluşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Başparmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Başparmak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Makat Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Makat Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalça Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi