Gebelikte Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Gebelikte Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte baş ağrısı, sık rastlanan ve kadınları günlük hayattan koparabilen bir gebelik sıkıntısıdır. Adet döneminde, adet döneminden önce ya da diğer dönemlerde birçok kadın baş ağrılarına maruz kalabilir. Normal dönemlerde de çoğu kadının maruz kaldığı baş ağrısı, gebelik döneminde şiddetini artırarak seyredebilir. Baş ağrısına mide bulantısı, kusma, sırt, bel ağrıları ve halsizlik gibi şikayetler de eklenebilir. Gebelikte baş ağrısı, gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı, gebelik döneminde en sık görülen baş ağrılarındandır.

Pek çok farklı nedeni olan gebelikte baş ağrısı çok şiddetliyse ve alınan önlemlere rağmen hafiflemiyor, şiddetini artırıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gebelik özel bir dönem olduğu için ve anne karnındaki bebeğin sağlığını koruyabilmek için bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Aynı şekilde ağrıya yönelik bitkisel karışımlar da gebelik döneminde baş ağrısı için uygun değildir. Bu sorun için uzman bir hekime başvurulmalıdır. Hekim, baş ağrısının nedenini tespit ettikten sonra anne adayı ve anne karnındaki bebeğin sağlığını göz önünde bulundurarak gerekli tedaviye başlar. Gebelikte baş ağrısı, çok ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ağrıya yol açan etkeni tespit etmek amacıyla hekim gerekli tetkiklerden yararlanır ve uygun bir tedavi planlar.

Gebelikte Baş Ağrısı Türleri Nelerdir?

  • Gerilim tipi baş ağrısı
  • Migren
  • Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi)
  • Değişik sebeplerden dolayı oluşan baş ağrıları

Gebelikte baş ağrısı genelde gebeliğin ilk üç ayında ve son üç aylık döneminde ortaya çıkar. Gebeliğin ilk üç aylık sürecinde ortaya çıkan baş ağrısı genelde hormonlar kaynaklıdır. Gebelik hormonlarına bağlı olarak beyne giden kan akışında hızlanma olur ve bu hızlanma baş ağrısına yol açabilir. Gebeliğin son üç ayında yaşanan baş ağrıları ise vücutta yaşanan fiziksel değişimler, uyku düzensizliği, stres gibi nedenlerden dolayı tetiklenir.

Gebelikte Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gebelik sürecinde en fazla görülen baş ağrısı türlerinden olan gerilim tipi baş ağrısı, başın her iki tarafında etkili olur. Stres, uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları gibi birçok faktör gerilim tipi baş ağrısında etkili olur. Dinlenmek, stresten kaçınmak, egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek, gerilim tipi baş ağrısıyla mücadele etmeyi kolaylaştırır.

Migren Tipi Baş Ağrısı

Tüm gebelerin yaklaşık %20'sinde hakim olan baş ağrısı tipidir. Ağrı oldukça yoğun ve tek taraflı yaşanır. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde daha fazla görülür. Gebelik ilerledikçe ağrı hafiflemeye başlar. Gebeliğin başlangıcında hormonlarda meydana gelen farklılıklar migren tipi baş ağrısına yol açabilir. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı bazı gebelerde ilk üç aydan sonra geçerken, bazı gebelerde gebelik tamamlanana kadar devam edebilir. Migrenden korunmak için öncelikle ağrıya yol açan etken tespit edilmelidir. Beraberinde kahve, sigara, alkol, hamur işleri, koruyucu madde bulunan gıdalardan uzak durmak ağrıyı kontrol edebilmek için etkili olur.

Preeklampsi

Genelde gebeliğin ilk iki ve üçüncü ayında görülen ağrılardır. Ağrı oldukça zonklayıcı ve ciddi ağrılardır. Ağrıyla beraber, elde, yüzde şişlik, ani kilo alımı, karın ağrısı ve görme bozuklukları varsa zaman kaybı yaşamadan hekime başvurulmalıdır.

Gebelikte Baş Ağrısına Yol Açan Diğer Nedenler

Kafa İçi Basınçta Artış

Gebelikte baş ağrısına yol açabilen önemli bir sorundur. Kafa içi basıncın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak östrojen hormonunun etkili olduğu düşünülmektedir. Bu gibi şartlarda anne adayında sürekli baş ağrısı yaşanır ve yaşanan baş ağrısı devamlı şiddetlenir. Ağrının şiddeti gece uykudan uyandıracak şekilde olabilir. Eğer gerekli önlem alınmazsa görme kaybına yol açabilir.

İnme veya Felç

Östrojen hormonunun gebelik döneminde artması kan pıhtılaşmasına sebep olabilir. Anne adayının yaşı kaç olursa olsun yaşanan pıhtılaşma felç, inme veya damar tıkanıklığına sebep olabilir. Bu sorunlar ciddi baş ağrılarına yol açabilir.

Konjenital Damar Bozuklukları

Vücutta kan dolaşımında yaşanan artış, damarlarda sızıntıyla beraber patlamaya ve neticesinde baş ağrısına yol açabilir.

Gebelikte Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte baş ağrısı ya da başka problemler için ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir. Eğer baş ağrısı dinlenme, beslenme alışkanlıkları gibi etkenler kontrol altına alınmasına rağmen geçmiyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Doktor, anne ve bebeğin sağlığını göz önünde bulundurarak uygun tedaviye başlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalça Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sol Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kol Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sağ Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sağ Kasık Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi