Bel ve Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Bel ve Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Kalça Ağrısı

Bel, insan bedeninde göğüs ile karın arasında daralmış bir bölüme denir ve bu bölgede beş adet omur bulunur. Bu omurlar üst üste gelerek omuriliğin geçtiği kanalı oluşturur. Kalça ise uyluk ve leğen kemikleri arasındaki ekleme verilen addır. Bel ve kalça ağrısı birçok kişi tarafından deneyimlenmektedir. Bu ağrıların çeşitli hastalıklardan kaynaklanabileceği için nedenini araştırmak önemlidir.

Bel ve Kalça Ağrısının Nedenleri

Bel ve kalça ağrısında en yaygın nedenlerden biri bel fıtığıdır. Bel fıtığı olan kişiler genellikle bel ağrısının kalçaya vurduğunu belirtirler. Bu ağrıların kökeninde omurgayı etkileyen romatizmal ağrılar olabilir ve bel fıtığı ağrısıyla karıştırılabilir. Erken tanı ve tedavi bu tür ağrılar için kritiktir ve fizik tedavi genellikle önerilmektedir. Uzman doktorlar hastalara istirahat, yürüyüş, diyet ve ilaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi de önermektedir.

Priformis Sendromu da bel ve kalça ağrısının nedenlerinden biridir. Bu durumda bel fıtığı olmamasına rağmen ağrı uzun süre oturmalarda veya ayaktayken belden kalçaya doğru yayılabilir. Priformis sendromunun ağrısı bel fıtığına benzer ve belden kalçaya doğru yayılır fakat sinir köküne baskı yapmaz. Ancak hafif bir baskı bile belden kalçaya yayılan ağrıyı tetikleyebilir ve bu durum genellikle siyatik ile karıştırılır.

Uzun süre oturmak veya yorucu yürüyüşler yapmak da bel ve kalça ağrılarına neden olabilir. Vücut geliştirme sporları, sıçrama sporları, atletizm ve uzun maraton koşuları da bu ağrılara yol açabilir. Kış aylarında soğuğa maruz kalan kişilerde kas gerilmesi nedeniyle bel ve kalçada ağrılar olabilir.

Yanlış tanıya bağlı tedaviler de bel ve kalça ağrısına neden olabilir. Ülkemizde bel ve kalça ağrısı çekenlerin %90'ı, yılda en az bir kez bu ağrıları yaşamaktadır. Bu ağrılar erkeklere oranla kadınlarda 6-7 kat daha fazla görülmektedir.

Bel ve Kalça Ağrısının Tedavisi

Öncelikle bu ağrıların nedenlerini belirlemek gerekmektedir. Tanı konulması için bir hekime başvurulmalıdır. Hekim, bel ve kalça MR incelemesi sonucunda bel fıtığı, siyatik veya sinir sıkışması gibi durumları tespit edebilir.

Konulan tanıya göre tedavi uygulanır ve genellikle ilaçla beraber fizik tedavi önerilir. Ağrılara neden olacak aktiviteler kısıtlanır, düzenli olarak egzersiz yapılması istenir ve yorucu sporlardan uzak durulması tavsiye edilir.

Saygılar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Sırt Ağrısı Akciğer Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Ağrısı Akciğer Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Apseli Diş Ağrısı Nasıl Geçer?