Kemik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Kemik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kemik ağrısı, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Bazen kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıklar kemik ağrısına neden olurken, bazen de fiziksel bir darbe veya büyüme dönemi ağrıları gibi daha basit sebeplerle kemik ağrısı ortaya çıkabilir. Tedavinin doğru şekilde yapılabilmesi, altta yatan nedenin tespit edilmesine bağlıdır. Kemik ağrısının oluşmasına neden olabilecek etkenleri birlikte değerlendirelim.

Kemik Ağrısı Neden Olur?

Osteoporoz (Kemik Erimesi): Kemikler, kendilerini sürekli yenileyen yapılar olsa da, ilerleyen yaşlarda kemik dokularının kendini yenileme hızı düşer. Bu durum kemik erimesine yol açar ve genellikle kadınları daha fazla etkiler. Kemik erimesi sadece yaşlanma nedeniyle değil, hareketsiz yaşam tarzı, kadınlarda östrojen hormonunun azalması, erkeklerde testosteron hormonunun azalması, sigara ve tütün mamulleri kullanımı, ideal kilonun altında olmak gibi etkenlerle de meydana gelebilir. Kemik ağrısı, bu tür kemik erimesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Büyüme Ağrıları: Ergenlik çağındaki bireylerde hızlı büyüme sonucu kemik uçlarında ortaya çıkan ağrılar bariz şekilde hissedilebilir. Bu tür kemik ağrısı, ergenlik sürecinin tamamlanmasıyla birlikte kendiliğinden etkisini yitirir.

Osteomiyelit (Kemik İltihabı): Bakteri ve mantarların vücuda girmesiyle kemiklerde iltihap oluşabilir. Kan dolaşımı, kemiklerin etkilenmesinde rol oynar. Ancak kemik iltihabı, derin yaralanmalar sonucunda da gelişebilir. Kemik ağrısıyla kendini gösteren bu sorun tedavi edilmediği takdirde kemik kaybına neden olabilir.

Kalsiyum ve D Vitamini Eksikliği: Güneş ışığından yeterince faydalanmamak ve düzensiz beslenme gibi etkenler, D vitamini ve kalsiyum eksikliğine yol açabilir. Bu eksiklikler, raşitizm ve kemik yumuşaması gibi rahatsızlıklara, yaygın kemik ağrılarına neden olabilir.

Kanser: Akciğer kanseri, lösemi, nöroblastom, böbrek kanseri ve osteosarkom gibi kemikleri etkileyen kanser türleri, kemik ağrısının yaygın bir belirtisidir.

Kemik ağrısı, fiziksel darbeler, kemik tümörleri, kemik kırıkları, paratiroid bezlerin aşırı faaliyet göstermesi ve Gaucher hastalığı gibi etkenlerle de ortaya çıkabilir. Kemiklerin etkilendiği her durumda ağrı, bir yansıma olarak kendini gösterir.

Kemik Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Kemik sağlığı açısından oldukça önemli olan D vitamini ve kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Bu nedenle D vitamini içeren balık ve balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta ve ciğer tüketilmelidir. Ayrıca güneş ışığından yeterince faydalanılmalıdır, çünkü güneş ışığı sayesinde cilt altındaki ön maddeler D vitaminine dönüşür. Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler ve peynir ise kalsiyum bakımından zengin besinlerdir.

Kemik ağrısının önlenmesinde kemik sağlığının korunması önemlidir. Bu yüzden uygun egzersizlerle genel sağlık ve kemiklerin yenilenme özelliği artırılabilir. Bu sayede kemik ağrısı sorunu ortadan kaldırılabilir.

Menopoza giren kadınlar ve kemik erimesi olan kişiler, östrojen takviyeleri almalıdır. Kemik iltihabı sorunu olanlarda antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Hiperparatiroid sorunu olanlarda, kemik kaybının önlenmesi ve yavaşlatılması amacıyla kalsitonin hormonu kullanılmalıdır. Bu sayede kemik ağrısı sorunu çözülebilir. Kanser vakalarında ise kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine başlanır. Kemik tümörlerinin varlığında tümörün alınması, kemik kırıklarının tedavi edilmesi ve kemik iltihabı gibi vakalarda hastalara cerrahi müdahale uygulanarak tedavi gerçekleştirilir. Bu tedaviler, hem iyileşmeyi hem de kemik ağrısının geçmesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Ağrıları Belirtileri ve Tedavisi