Kalp Kası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Kalp Kası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kasının Ağrısı

Kalp kası ağrısı, genellikle kalp krizi sonucunda ortaya çıkmakta ve uzun süreli olmamaktadır. Kalp kaslarının ağrısı, insan vücudunda genellikle göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Ancak yapılan araştırmalara göre, göğüs ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık %25'inde ağrıların kalbe bağlı olmadığı açıklanmıştır. Göğüs bölgesinde bulunan sinir sıkışmaları, kas problemleri, kaburga incinmeleri, akciğer hastalıkları ve yemek borusu sorunları, göğüs bölgesinde oluşan fakat kalp ile bağlantısı olmayan ağrılardır.

Kalp Kası Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Kalpte batma hissi, yanma hissi ve sancılanma görülebilir. Koşma, merdiven çıkma veya yokuş yukarı çıkma gibi fiziksel faaliyetler esnasında, kalp üstü göğüste oluşan basınç veya sıkışma şeklindeki bir ağrının sol kola, çeneye ve boyna yayılması durumunda dikkat edilmelidir. Bu tür bir kalp kası ağrısı strese bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ağrıyı dindirmek için bir süre dinlenildiğinde ağrı azalır, hafifler ve rahatlama sağlanır. Kalpte başlayan kas ağrısı boyun, sol kol, omuz ve hatta sırta kadar yayılabilir. Farklılıklardan dolayı bazı insanlarda bu kalp kası ağrısının yanında baş dönmesi, nefes darlığı, bulantı ve terleme gibi sorunlar da eşlik edebilir. Kalp kası ağrıları uzun süreli değildir, 10 dakika kadar sürebilir. Biraz oturup derin nefes alarak rahatlama yoluyla dinlenerek geçebilecek ağrılardır.

Kalp Kası Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Gün içerisinde aşırı hareketlilik, sinir bozukluğu, şiddetli romatizma, yorgunluk, doğuştan gelen kalp hastalıkları ve en önemlisi düzensiz, stresli bir yaşam kalp kası ağrılarına ve kalpte kas zorlanmasına yol açabilir. Kalp kası ağrıları göğüste hissedilir. Sindirim sistemine bağlı olan bazı bozukluklar da kalp kası ağrısına benzer şekilde göğüs kafesinde ağrılar oluşturabilir. Bu ağrıları kalp kası ağrıları ile karıştırmamak gerekir. Özellikle yaşlılar ve şeker hastası olan kişilerde böyle ağrıların ve rahatsızlıkların görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca, kalp ağrılarının en yaygın olanı olan enfarktüs de kalp kası ağrısı gibi olabilir. Bu rahatsızlıkta, kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkanıklıklar ve sertleşmeler kalp ağrılarına neden olur. Bu ağrılarda göğüs kafesinin ardında sıkıştıran bir ağrı meydana gelir. Enfarktüs ağrısı sonrasında kalp hücreleri geri dönüşümsüz olarak ölmeye başlar. 6 ile 12 saat içinde o bölgede bulunan tüm kalp hücreleri ölür.

Kalp rahatsızlıklarında ağrıya yol açan en büyük etken, kalbe giden damardaki kan miktarının azalmasıdır. Kalbe giden kan miktarı azaldığında kalp beslenemeyecek ve oksijensiz kalacaktır. Bu durumda kişinin hemen duraklamasına ve sakinleşip dinlenmesine neden olur. Genel olarak bu ağrılarda bir süre dinlendikten sonra ağrı geçer. Fakat dinlendikten sonra ağrı geçmiyor ve hala devam ediyorsa zaman kaybetmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Kalp Ağrısının Önlenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göğüs kafesi ve çevresinde oluşan her ağrı kalp ağrısı değildir. Bazı stresli durumlarda göğüs kafesi üzerinde bulunan kaslar da ağrıyor olabilir. Böyle bir durumda, göğüs ağrılarını kalp ağrılarından ayırmanın en kolay yolu, ağrının sol kola inip inmediğine bakmaktır. Kalp ağrısında ağrı sol omuzdan sol kola kadar inmektedir. Sadece kalp kası ağrılarında değil, tüm kalp hastalıklarında bazı şeylere dikkat edilmelidir:

  • Çok fazla sinirlenmemek.
  • Sigara ve tütün mamullerini bırakmak.
  • Ani kilo alıp vermemek.
  • Fazla yorucu işler yapmamak.
  • Düzenli uyumaya gayret etmek.
  • Dinlenmeye ve acele etmemeye dikkat etmek.
  • Çürük dişleri tedavi ettirmek.
  • Bol bol taze meyve, sebze ve yoğurt tüketmek.
  • Düzenli egzersiz yapmak.
  • Yemeklere ekstra tuz eklememek.

Bu kurallara dikkat edildiğinde kalp kası ağrısı riski önemli ölçüde düşmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aydıntan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kalp kası ağrısının belirtileri arasında kalpte batma ve yanma hissi, sancılanma gibi şikayetler var mı? Koşma, merdiven çıkma gibi aktivitelerde, bu ağrı sol kola, çeneye veya boyuna yayıldığında ne yapmalıyım? Ayrıca, strese bağlı olarak ortaya çıkan bu ağrıları dindirmek için dinlenmek yeterli olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aydıntan, kalp kası ağrısının belirtileri arasında kalpte batma, yanma hissi ve sancılanma gibi şikayetler olabilir. Koşma, merdiven çıkma gibi aktiviteler sırasında bu ağrı sol kola, çeneye veya boyuna yayılıyorsa, bu ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu durumda derhal bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Strese bağlı ağrılar genellikle dinlenmekle azalabilir, ancak bu tür belirtileri yaşadığında kesinlikle profesyonel bir yardım alman daha doğru olur. Unutma ki kalp sağlığı ihmal edilmemesi gereken bir konudur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?