Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Ağrısı

Çene ağrısı, çene ekleminde meydana gelen rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkar. Çene eklemi, alt çeneyi kafa tasına bağlayan eklemdir. Üst çene hareket etmezken alt çene hareket eder ve bu hareket çene eklemi sayesinde olur. Bu eklemde meydana gelen herhangi bir hasar çene ağrısına neden olabilir. Çene ağrısı beraberinde baş ağrısı, çene kası spazmları, boyun ağrısı, diş ağrısı, çeneyi hareket ettirirken ses gelmesi ve çiğnemede ve ağzı açmada zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.


Çene ağrısının en yaygın nedenlerinden biri diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığıdır. Diş sıkma durumu genellikle sinirli, stresli ve evhamlı kişilerde görülür. Bu kişiler genellikle gece uyurken dişlerini sıkarlar ve bu durum sonucunda dişlerin çiğneyici kısımlarında aşınmalar meydana gelir. İnsanlar dişlerini uyurken sıktıkları için çene ağrısının bu durumdan kaynaklandığını fark etmeyebilirler. Sürekli kasılma sonucu meydana gelen çene ağrısı, vücut duruşu düzgün olmayan insanlarda da görülebilir. Ayrıca dişlerinde eksik olan kişilerde de çene ağrısı ortaya çıkabilir.


Çene Ağrısının Nedenleri

Çene ağrısına neden olan başlıca etkiler şunlardır:
  • Çene eklemi rahatsızlıkları
  • Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm)
  • Çene kaslarında spazm
  • Çene kemiği kırıkları ve çıkıkları
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (örneğin tetanos)
  • Çene kanseri

Çene kanseri, çene bölgesinde uyuşma, sürekli meydana gelen yaralar, çenenin dışında ve ağız içinde meydana gelen yumrular gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kanserli hücreler alt çeneden başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon olan tetanos da çene ağrısına neden olabilir. Bu durumda ağzı açmak ve yutmak zorlaşır ve hastalar acı verici durumlarla karşılaşabilir.


Bir kaza sonucu meydana gelen çene çıkması veya kırılması da çene ağrısına neden olabilir. Çene kırılmasında nefes almada zorluk, iltihaplanma, ağızda kanama gibi durumlar meydana gelebilir. Çene ağrısı bazen basit nedenlerden kaynaklanır. Böyle durumlarda evde uygulayabileceğiniz birkaç tedavi yöntemi ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. Ancak bazen çene ağrısı ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler çene kanseri, çene kırılması, tetanos gibi durumlardır. Böyle durumlarda acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve çene ağrısına neden olan etken öğrenildikten sonra uygun tedaviye başlanmalıdır.


Çene Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene ağrısının en büyük nedeni olan çene eklemi ağrısı genellikle kolay bir şekilde tedavi edilir ve sonucunda başka problemler meydana gelmez. Çene ağrısı tedavisinde iki türlü tedavi yöntemi uygulanabilir. Birincisi evde uygulanan tedavi yöntemidir. Evde tedavi yönteminde uzun süre çiğnemeyeceğiniz yumuşak yiyecekler yiyin, ağzınızı çok açarak esnemeyin ve sakız çiğnemeyi, tırnak yemeyi bırakın. Dişlerinizi sıkmaktan ve gıcırdatmaktan kaçının. Çene ağrısı yaşadığınız kaslara masaj yapın ve sıcak havlu koyun.


Çene ağrısına neden olan bir diğer etken de strestir. Stresin nedenlerini öğrenerek çenenize masaj yapabilirsiniz. Ayrıca çene ağrısının stresten kaynaklandığı durumlarda bir psikolog veya psikiyatristten destek almak iyi olacaktır. Bu aşamada doktorunuzun verdiği ağrı kesiciler de çene ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca gece uyurken dişlerinizi sıkmamanız için doktor tavsiyesi üzerine gece ağızlıkları kullanabilirsiniz. Gece ağızlığı, plastikten yapılma, üst ve alt çenenin altına yerleştirilerek diş sıkmanın engellenmesini sağlayan yumuşak bir alettir. Gece ağızlığını kullanan çoğu insan çene ağrısına faydalı olduğunu belirtmektedir.


Çene eklemi ağrısı için ameliyat nadiren önerilir. Ameliyat, diğer tedavi yöntemleri işe yaramadığında uygulanır. Ameliyatta çene eklemi açılıp burada bulunan kemik, kıkırdak ve yumuşak dokulara müdahale edilir. Diğer nedenlerden kaynaklanan çene ağrılarında, kanser, tetanos gibi durumlar acil tedavi gerektirir. Böyle durumlarda hemen doktora başvurup tedaviye başlamanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?

Güncel

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?