Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp ve göğüs bölgelerinde yaşanan ağrılar, genellikle kalp krizi ihtimalini akla getirdiğinden insanların korkulu rüyası olmaktadır. Ancak buna rağmen kalp ağrısı, çoğunlukla farklı sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre, kalp ağrılarının %30'u kalp ile ilgili olmadığı saptanmıştır.

Kaburga ezilmeleri ve incinmeleri, göğüs bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmaları, yemek borusundaki bazı sorunlar, akciğer rahatsızlıkları ve kas doku sorunları, kalp ağrısı yapan fakat kalp ile alakalı olmayan bazı sebepler arasında sayılabilmektedir. Bazı kalp ağrısına sebep olan sağlık problemleri gayet basit tedavi yöntemleriyle iyileşirken, bazıları da ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalbiniz sıklıkla ağrıyorsa, bunun sebebini öğrenmek için mutlaka doktora görünmelisiniz. Doktor, teşhisi doğru koyabilmek amacıyla ağrının tipini, şiddetini ve ne sıklıkla ağrıdığını sorabilir. Fiziksel muayene dışında, bazı testler de yaptırmanızı isteyebilir. Alt tarafta kalp ağrısına sebep olan bazı hastalıklar yazılmıştır.

Kalp Hastalıkları

Kalp Krizi: Kalp kaslarına kan taşımada görevli olan damarların herhangi bir sebeple tıkanması sonucu kalp kaslarına kan iletilemez. Bu durumda kalp krizi meydana gelir. Göğüs bölgesinde rahatsızlık ve kalp ağrısı ilk belirtiler olarak kendini gösterir. Ağrılar bedenin üst bölgelerinde veya mide bölgesinde de görülebilir. Kalp krizinin diğer belirtileri arasında nefes darlığı, derin nefes çekme ihtiyacı, panik atak benzeri aşırı terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi sayılabilir.

Kalp Kası İltihabı: Kalp kası iltihabı, kalp krizine benzeyen belirtileri nedeniyle genellikle kalp krizi ile karıştırılabilmektedir. Kalp ağrısı, terleme, nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtileri vardır. Ancak kalp krizinde yaşanan damar tıkanıklığı görülmez.

Kalp Zarı İltihabı: Kalbin çevresindeki zarın iltihaplanmasıyla oluşan perikardit adı verilen durum, kalp ağrısına sebep olabilir. Ağrılar iltihaplanma ile paralel olarak keskin ve uzun süreli olarak ortaya çıkar.

Kalp Yetmezliği: Kalp kaslarının kalınlığının artması ve kan pompalanmasının zorlanması sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kalp ağrısına ilaveten baş dönmesi ve nefes darlığı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Mitral Kapak Prolapsusu: Kalpte bulunan sol kulakçık ve sol karıncığın arasında bulunan kapakçığın düzgün çalışamaması sonucu mitral kapak prolapsusu ortaya çıkar. Bu hastalık kalp ağrısı nedenleri arasında yer alır.

Akciğer Hastalıkları

Akciğer ve göğüs bölgesinde meydana gelen bazı hastalıkların sonucunda kalp ve göğüs ağrıları gelişebilir.

Göğüs Zarı İltihabı: Akciğer zarı iltihabında öksürme veya nefes alma sırasında kalpte bıçak batırılır gibi bir ağrı hissedilir. İltihabın başlıca sebepleri viral enfeksiyonlar ve plevra boşluğundaki hava veya gaz toplanmalarıdır.

Zatürre: Akciğerin iltihaplanması olarak bilinen zatürre, göğüs ve kalp içerisinde ağrıya neden olabilmektedir. Diğer belirtileri balgamlı veya balgamsız öksürük, ürperti ve ateş yükselmesidir.

Diğer Akciğer Hastalıkları: Pulmoner hipertansiyon ve astım gibi akciğerle ilgili bazı hastalıklarda göğüs ve kalp bölgesinde şiddetli, küt, sürekli veya aralıklı olan ağrılara sebep olabilmektedir.

Başka Neler Kalp Ağrısına Neden Olmaktadır?
  • Yemek borusunun kasılmaları
  • Yemek borusunun aşırı hassasiyeti
  • Yemek borusu çatlakları
  • Reflü
  • Peptik ülserler
  • Safra kesesi rahatsızlıkları
Kalpte ağrıya yol açabilen bazı rahatsızlıklar içerisinde sayılabilir. Aynı zamanda kaburga zedelenmeleri, göğüs kaslarının fazla kullanımı veya yırtılması sonucunda da ağrı hissedilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Tarak Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Tarak Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sağ Ayak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Ayak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Gece Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi