Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?
21 Haziran 2024

Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dişler; mine, dentin ve diş özü tabakalarından meydana gelmektedir. Diş özü tabakasında, ağrıya, sıcak ve soğuğa karşı hassas sinirler ve kan damarları vardır. Yediğimiz besinlerin kimyasal ve mekanik sindirimi ağız içinde başlamaktadır. Ayrıca dişler, sadece çiğnemek için değil; düzgün konuşabilmek ve güzel bir görünüm için de önemlidir.

Diş Eti Ağrısının Nedenleri

Diş eti ağrısı, diş etinde meydana gelen birtakım hastalıklardan ötürü ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir nevi, vücudun diş etindeki hastalıklara karşı verdiği bir tepki diyebiliriz. Özellikle diş eti iltihapları (Gingivitis) bu hastalıkların başında gelir. Diş eti ağrıları; kişinin yaşam kalitesini fazlasıyla etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Örneğin; şiddetli diş sancılarında hasta, ısırma ve çiğneme yeteneğini kullanamaz. Yemek yiyemez duruma getirebilecek diş ağrıları; genellikle ilerleyen diş eti iltihapları sonucu, diş etlerini tutan liflerin hasar görmesinden kaynaklanır.

Diş etinde meydana gelen; yanma, travma ve yaralanma gibi fiziksel rahatsızlıklardan dolayı diş eti ağrısı yaşanır. Diş plağı, çürükler, diş eti iltihapları ve diş eti enfeksiyonları ağrıya neden olan diğer rahatsızlıklar arasında yer alır. Düzenli fırçalanmayan dişler bakteri üretir ve yukarıda bahsi geçen diş eti hastalıklarına yol açar. Önlem alınmayan çürük ve plaklar dişin dayanıklılığını azaltıp dişte hassasiyete neden olur. Hassaslaşan dişler ise; sıcak, soğuk ve şekerli besinlerin tüketilmesi sırasında diş eti ağrılarına sebep olur.

Diş Eti Ağrısına İyi Gelen Yöntemler

Dişlerinizde çürüğe bağlı olarak oyuklar oluşmuş ise; az miktarda karanfil yağına batırılmış pamuk koyabilir ve bu sayede ağrıyı dindirebilirsiniz. Ayrıca karanfili toz şeklinde ağrılı bölge üzerine uygulamak veya tane olarak çiğnemek diğer bitkisel karanfil çözümleri arasındadır. Ancak diş eti üzerinde tahrişe yol açabileceğinden, bu yöntem uzun süre kullanılmamalıdır. Yine karanfil tohumları da diş eti ağrılarında etkili bir diğer yöntemdir. Kaynamış bir miktar suyun içine 9 adet karanfil tohumu atıp demlendirin ve bu sudan için. Bu uygulama diş etlerinizi uyuşturup ağrınızı azaltacaktır. Eğer gebelik var ise bu uygulama sakıncalıdır.

1 bardak sirkenin içine biraz kekik ve kimyon atıp karıştırın. Bir süre beklettiğiniz bu karışımla gargara yaparak diş eti iltihaplarının kurumasını sağlar ve buna bağlı diş eti ağrılarınızı ciddi derecede hafifletebilirsiniz. Olumlu sonuçlar için bu yöntemi düzenli bir biçimde yapmalısınız.

Çoğumuzun bilmediği farklı bir yöntem olan akupres uygulaması da diş eti ağrılarında kullanılmaktadır. Akupres uygulaması; ayak bileklerinin içeriye bakan çukur bölgesine 4 dakika boyunca uygulanan baskı ve masaj şeklinde yapılmaktadır. Diş eti iltihap ve ağrılarında ciddi boyutta etki veren bir uygulamadır ve bu uygulamayı yaptıktan kısa bir süre içinde faydasını hissedeceksiniz. Hamileyseniz bu yöntem asla yapılmamalıdır. Aksi halde doğum süresini etkiler.

Son olarak halk arasında bilinen kolonyalı pamuk yöntemi de yapılabilecekler arasındadır. Ağrı olan diş etinizin üzerine kolonyalı pamuk bastırabilirsiniz. Bir süre bekletip ağzınızı ılık su ile yıkamalısınız.

Önleyici Tedbirler ve Uzman Yardımı

Birçok nedene bağlı olarak yaşanabilecek diş eti ağrılarınızı bahsettiğimiz yöntemlerle azaltabilir ya da önleyebilirsiniz. Fakat ağrı ile diş etlerinizde; kızarıklık, şişlik, kanama, şiddetli ağrı ve zonklama mevcut ise mutlaka diş hekimine başvurmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Omuz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kafesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kafesi Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Mide Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Halsizlik Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Halsizlik Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Migren Ağrısı Nasıl Geçer?

Migren Ağrısı Nasıl Geçer?