Adet Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Adet Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Ağrısı (Dismenore)

Adet ağrısı, bazı kadınlar için adet dönemi oldukça kolay geçerken, bazıları için ise yaşanan ağrılar nedeniyle oldukça sıkıntılı olabilir. Adet ağrısı iş, okul ve günlük hayata katılımı zorlaştırabilir. Çoğu zaman adet ağrısına baş ağrısı ve mide bulantısı da eşlik edebilir. Adet ağrısı tıp dilinde 'dismenore' olarak tanımlanır. Adet ağrısı yaygın bir şikâyettir ve eğer ağrıyla birlikte adet düzensizliği gibi şikâyetler de yaşanıyorsa mutlaka bir jinekoloğa başvurulmalıdır. Adet ağrısı primer ve sekonder olmak üzere iki türde incelenir.

Primer Dismenore (Birincil Adet Ağrısı)

Primer dismenore, toplumda en sık rastlanan adet ağrısı çeşididir. Karın alt kısmı ve belde kendini gösteren kramplar şeklinde yaşanır. Adet kanamasından 1-2 gün önce başlayarak adetin 4. gününe kadar devam edebilir.

Sekonder Dismenore (İkincil Adet Ağrısı)

Sekonder dismenore, yalnızca adet dönemiyle ilgili değildir. Endometriozis gibi üreme sistemiyle alakalı gelişen bir hastalığın belirtisi olarak yaşanabilir. Bu tür adet ağrıları genelde 35-40 yaş aralığındaki kadınlarda yaygın olarak görülür.

Sekonder Dismenore Ağrısının Nedenleri

  • Endometriozis: Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen rahatsızlıkta, rahmin iç kısmını oluşturan doku genelde yumurtalıklarda olur ve adet dönemlerinde ciddi ağrıların yaşanmasına neden olur.
  • Miyom: Rahimde meydana gelen miyomlar genelde iyi huyludur ve adet döneminin zor ve ağrılı geçmesine sebep olur.
  • Adenomyozis: Rahmin iç katmanını meydana getiren dokunun rahmin kas tabakasında oluşmasıdır. Bu durum adet dönemlerinin ağrılı geçmesine neden olur.
  • Pelvik İnflamatuar Hastalık: Üreme sisteminde bakteri kaynaklı enfeksiyon oluşmasıdır. Adet dönemlerinde ciddi ağrılara yol açabilir.

Primer Dismenore Ağrısının Nedenleri

Adet ağrısı genelde adet döneminde rahimde gerçekleşen güçlü kasılmalar nedeniyle yaşanır. Bu kasılmalar sırasında rahimde prostaglandinler olarak adlandırılan kimyasallar üretilir ve bu kimyasallar rahim kasılmalarının şiddetini artırabilir. Bu nedenle yaşanan ağrıların beraberinde sersemlik, mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı gibi şikâyetler de yaşanabilir.

Adet ağrısı genelde adet başlamadan 1-2 gün önce başlar ve adet dönemi tamamlanana kadar devam edebilir. Adet ağrıları yalnızca adet dönemiyle alakalı gelişmeyebilir, ağrıların ve beraberinde gelişen şikâyetlerin şiddeti artıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Adet Ağrısı İçin Kimler Risk Altında?

Toplumda kadınların ortalama olarak %50'si hayatının bir döneminde adet ağrısına maruz kalmıştır. Bu oranın %15'i yaşanan ağrıları daha şiddetli hisseder. Düzenli olarak egzersiz yapmayan, hareketsiz bir yaşam tarzı tercih eden kadınlar ağrılı adet görmeye daha meyillidir. Tüm bunların yanı sıra;

  • 20 yaş altında olanlar
  • Ergenlik çağına 11 yaşından önce girenler
  • Daha önce hiç doğum yapmamış kadınlar
  • Adet kanı aşırı fazla olan kadınlarda ağrılı adet görme olasılığı daha yüksektir.

Adet Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

  • Adet ağrıları her zamankinden farklı gelişmişse
  • Ağrının şiddeti birden artıyorsa
  • Kanama saatte bir ped değiştirecek kadar yoğunsa
  • Ateş, ürperme, vücut ağrısı ya da enfeksiyon tarzı başka şikâyetler yaşanıyorsa
  • Adet ağrısı 25 yaşından sonra başlamışsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

Adet ağrısı için evde bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Tarçın adet ağrılarında ağrıyı geçirmek için kullanılabilecek etkili bir bitkidir. Adet ağrılarına iyi gelen diyet lifi, demir, kalsiyum gibi önemli bileşenler içerir. Zencefil adet ağrısı için kullanılabilecek bir diğer bitkidir. Zencefil rendelenerek çay şeklinde hazırlanıp günde 2 defa içildiğinde adet ağrısına karşı iyi gelir. Papatya adet döneminde kullanılabilen bitkiler arasındadır. İçeriğinde yaşanan ağrıların şiddetini azaltacak önemli maddeler bulundurur.

Ekstra Bilgiler

Adet ağrılarının hafifletilmesi için sıcak su torbası kullanımı, ılık duş almak, hafif egzersizler yapmak ve yeterli su tüketmek de önerilebilir. Ayrıca, doktorun önerdiği ağrı kesiciler ve hormonal doğum kontrol yöntemleri de adet ağrılarını hafifletme konusunda etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısı Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çoçuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çoçuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?