Çoçuklarda Kalp Ağrısı Nedenleri
22 Temmuz 2024

Çoçuklarda Kalp Ağrısı Nedenleri

Çocuklarda Kalp Ağrısı Nedenleri

Kalp ağrısı, çocuklarda çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bu durum ebeveynlerde büyük endişe ve strese yol açabilir. Gelişen teknolojik imkanlar ve modern tıbbi yöntemler sayesinde, çocuklarda kalp ağrısına yol açan birçok hastalık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Gelişmiş tıp ve tedavi yöntemleri, umutsuz görünen kalp hastalıklarında bile iyileşme sağlama noktasına ulaşmıştır. Kalp hastalıkları ve ağrılarında tedavi edilen çocuklar, yetişkin olduklarında sağlıklı bir yaşam sürdürme şansına sahip olurlar. Çocuklarda kalp ağrısı nadiren karşılaşılan bir durumdur.

Çocuklarda Kalp Ağrısının Belirtileri

Çocuklardaki kalp ağrısı genellikle göğüs kafesinde ağrı ile kendini belli eder. Çocukta aşırı hareketlilik, spor ve egzersiz sonrası kalpte ağrı oluşuyorsa bu tehlikeli bir durumu işaret edebilir. Egzersiz, spor veya koşu sırasında terleme, soluk bir ten, fenalaşma hissi gibi belirtilerle birlikte kalpteki ağrı, çarpıntı, halsizlik, baş dönmesi ve bayılma durumu varsa, çocuk mutlaka kalp uzmanları tarafından incelenmeli ve muayene edilmelidir. Daha önce kalple ilgili problemler yaşamış ve cerrahi müdahale görmüş çocuklarda, ebeveynlerin çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Ayrıca, genetik yapının da kalp ağrılarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Ailede ani ölüm veya kalp kaslarında kalınlık gibi durumlar varsa, bu çocukta kalıtsal rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda ailelerin çocuk üzerindeki gözlemleri çok önemlidir. Kalp hastalıklarından şüpheleniliyorsa, EKG, ekokardiyografi, efor testi gibi birçok tetkik yapılabilir. Bilinen kalp hastalıklarının dışında, çocuklarda daha az karşılaşılan kardiyomiyopati, perikardit ve miyokardit gibi kalp kası ve zar hastalıkları da gözlemlenebilir. Çocukta kalp ağrısı, ritim bozukluğu, göğüs ağrısı ve tıkanma hissedildiği anda ihmal edilmemeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Çocuklarda Kalp Ağrısının Nedenleri

  • Romatizmal Kalp Hastalıkları: Bu hastalıklar, kalp kapakçıklarında şekil bozukluğuna neden olabilir. Şekil bozukluklarının yanı sıra darlık ve yetersizliklere de yol açabilir. Hemolitik streptokok adlı mikrop nedeniyle oluşan kalp romatizması, çocuklarda kalp ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Hemolitik streptokok genellikle çocuklarda boğaz enfeksiyonundan sonra gelişerek kalpte romatizma hastalığını oluşturur. Bu hastalık ülkemizde giderek azalmaktadır.
  • Ritim ve İleti Bozuklukları: Kalp, elektriksel bir sistemle ritmik bir şekilde çalışır. Kalpte oluşan anormal yavaşlama, hızlanma ve duraklamalar, kalpteki ritim düzensizliğini gösteren belirtilerdir. Genellikle yetişkin insanlarda ritim bozukluğu bulunmakla birlikte, çocuklarda da doğumsal kalp hastalıkları nedeniyle ritim bozukluklarına rastlanabilir. Doğumsal kalp hastalıklarının yanı sıra, çocuğun geçirdiği kalp operasyonları sonucunda ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.
  • Doğumsal Kalp Hastalıkları: Doğum henüz gerçekleşmeden, anne karnındaki bebeğin gelişimi sırasında kendini belli eden bir hastalıktır. Bebeğin kalbinde olan anormallikler, kalp kulakçıkları ve karıncıkları arasında bulunan deliklerin anormallikleri, kalbe giren veya kalpten çıkan damarların anormallikleri, kalp kapakçığındaki anormallikler, koroner damarlardaki anormallikler ve kalpte bulunan karıncık veya kulakçıkların anormallikleri, henüz dünyaya gelmemiş bebeğin kalp hastalığına yol açar. Doğumsal kalp hastalıkları oldukça fazladır; öyle ki yüzlerce çeşidi vardır. Doğumsal kalp hastalıkları bazen hafif, bazen orta, bazen de ağır derecededir. Çocuklarda kalp ağrısı nedenleri arasında en belirgin sebep doğumsal anormalliklerdir.

Sonuç

Çocuklarda kalp ağrısının nedenleri oldukça çeşitli ve karmaşık olabilir. Ebeveynlerin, çocuklarında gözlemledikleri belirtileri dikkate alarak, uzman bir doktora başvurmaları çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, kalp hastalıklarının ilerlemesini ve ciddi komplikasyonlar gelişmesini önlemede kritik rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Testis Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boşluk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Boşluk Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Doğum Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik