Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı

Her insanın hayatında bir defa dahi olsa, baş ağrısı çekmiş olması muhtemeldir. Kendimizde veya çevremizde en sık karşılaştığımız sağlık problemlerinden biridir. Baş ağrılarının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bazen ciddi bir problemin habercisi olabileceği gibi, bazen de sadece gün içerisindeki stresten, heyecandan kaynaklanabilir. Baş ağrısı, başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve daha sonrasında kafa derisine veya yüze de yayılabilir.

Baş Ağrıları İki Gruba Ayrılır

  • Baş ağrısı, vücuttaki ya da beyindeki herhangi bir hastalıktan kaynaklı olarak meydana geliyorsa bu baş ağrılarına "Sekonder (İkincil türde) baş ağrısı" adı verilmektedir.
  • Diğer yandan, herhangi bir hastalık veya sorun kaynaklı olmayan baş ağrılarına da "Primer (Birincil türde) baş ağrısı" adı verilmektedir.
Primer Baş Ağrıları

Migren

Migren tipi baş ağrısının sebebi henüz bilinmemekle birlikte genetik ve çevre faktörlerinin neden olduğu düşünülmektedir. Migren, beyindeki damarların çeşitli tetikleyiciler yüzünden genişleyip tekrar daralmasıyla ortaya çıkan bir tür baş ağrısıdır. Kan dolaşımındaki bozuklukların ve ağrı sinyallerin iletiminde rol taşıyan trigeminal sinirlerdeki bozuklukların da migrene yol açabileceği düşünülmektedir.

Serotonin ve diğer ağrı ile bağlantılı bulunan kimyasallardaki düzensizliklerin migrene yol açabileceği araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Migren atakları sırasında serotoninde belirgin düşüşler gözlenmiştir. Serotonindeki bu düşüş, trigeminal sinirinin "nöropeptid" ismi verilen bir molekülü salgılamasını tetikler. Nöropeptidler ise beyin zarına ulaştığında migrene yol açmaktadır.

Stres, uykusuzluk, açlık, sinir, depresif duygudurum ve çikolata gibi bazı faktörler de beyne migreni tetikleyen sinyaller gönderir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Boyun, ense ve kafa derisini kapsayabilen baş ağrısı türüdür. Genel olarak ağrı boyun kısmından başlar ve öne doğru yayılır. Boyun, omuz, kafa veya çene kaslarının gerilmesi gerilim tipi baş ağrısının sebeplerindendir. En sık karşılaşılan bu baş ağrısına depresyon, anksiyete (kaygı), başın zedelenmesi gibi durumlar sebep olmaktadır.

Uzun süre başın sabit kalması, uzun süre masa başında veya bilgisayar başında çalışmak gibi aktiviteler de gerilim tipi baş ağrısını tetiklemektedir. Diğer nedenleri olarak da aşırı yorulmak, uykusuzluk veya kötü uyku pozisyonu, halsizlik, sinüzit ve göz yorgunluğunu sayabiliriz.

Ergenlik Dönemi

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarla 12-18 yaş arası bireylerin çoğunda gerilim tipi ve migren tipi baş ağrılarının sıkça varlığı saptanmıştır. Hormonal değişikliklerle birlikte hem ergenliğin verdiği psikoloji hem de çevresel ilişkilerin değişimi gençlerde oluşan baş ağrılarına yol açtığını göstermiştir.

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme tipi baş ağrıları genellikle ani olarak başlar ve baş ağrısını çeken kişiyi uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Ağrı gün içerisinde birçok kez görülebilir ve aylarca sürebilir. Bunun ardından ağrı kaybolur, aylarca ortaya çıkmaz. Küme baş ağrılarının sebebi bilinmiyor olsa da bu ağrının da yine migrendeki gibi serotonin salgısıyla bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Serotonin ve histamin salgılarının ani salınımı küme baş ağrısına neden olabilir. Parlak ışıklar, yüksek basınç, sıcaklık ve yorgunluk gibi etmenler tetikleyici unsurlardır. Diğer türlere göre daha az görülen bir ağrı türüdür.

Sekonder Baş Ağrıları

Sekonder baş ağrıları, daha önce bahsettiğim gibi vücuttaki veya beyindeki farklı hastalıkların belirtisi özelliğini taşımaktadır.

Daha önce hiç yaşamadığınız kadar şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız, sık sık tekrar ediyorsa, enseden başlıyorsa ve aniden gelişiyorsa detaylı muayene gerektiren, sekonder baş ağrılarına sahip olduğunuzu gösterir. Bunlarla birlikte bulantı, kusma, bilinç bulanıklıkları, görme bozuklukları gibi şikâyetlere de sahipseniz hiç zaman kaybetmeden bir doktora görünmelisiniz.

  • Baş veya boyun yaralanmaları
  • Beyin damar hastalıkları
  • Beyin tümörleri
  • Beyin sinir hastalıkları
  • Beyin basıncının yükselmesi
  • Beyindeki enfeksiyonlar
  • Sinüzit
  • Diğer beyin hastalıkları
Sekonder baş ağrılarına neden olabilecek bazı hastalıklardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Savat

12 Temmuz 2024 Cuma

Migren tipi baş ağrılarının sebebi tam olarak bilinmiyor ama genetik ve çevre faktörlerinin etkisi var mı? Bu tür baş ağrıları sırasında gerçekten de serotonin seviyesi düşüyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Savat,

Migren tipi baş ağrılarının tam nedeni gerçekten de kesin olarak bilinmiyor. Ancak, genetik ve çevresel faktörlerin büyük bir rol oynadığı düşünülüyor. Ailede migren öyküsü olan kişilerin migren yaşama olasılığı daha yüksek. Ayrıca, hormon değişiklikleri, stres, belirli gıdalar ve çevresel uyaranlar gibi faktörler de tetikleyici olabilir.

Serotonin seviyelerine gelince, evet, migren sırasında beyindeki serotonin seviyelerinde değişiklikler meydana geldiği biliniyor. Serotonin, beyindeki kan damarlarının daralmasını ve genişlemesini etkileyen bir nörotransmitterdir. Migren atakları sırasında serotonin seviyelerinin düştüğü ve bunun da ağrıyı tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, migren tedavisinde serotonin seviyelerini dengelemeyi hedefleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Umarım bu bilgiler sorularınıza yanıt olur. Geçmiş olsun.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel ve Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bel ve Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çoçuklarda Kalp Ağrısı Nedenleri

Çoçuklarda Kalp Ağrısı Nedenleri

Başın Arkasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Başın Arkasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Şiddetli Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Güncel

20 Lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

20 Lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik

Baş Ağrısı Mide Bulantısı Halsizlik

Güncel

Sol Ayak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sol Ayak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi