Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
25 Temmuz 2024

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?


Baş ağrısı, hastaları iki farklı şekilde etkileyebilir. Birincil baş ağrısı, beyindeki yapılar üzerinde aşırı kullanımdan kaynaklanır. İkincil baş ağrısı ise vücudun başka bir bölgesinden yansıyan ağrılar şeklinde etkili olur. Bu durumda başka hastalıklar baş ağrısına neden olur. Tıp alanında baş ağrısı için kullanılan çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların kullanımıyla ağrıdan bir süre kurtulabilirsiniz. Ancak ilaçların yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Özellikle doktorunuza danışmadan bu ilaçların kullanımından kaçınmalısınız. Baş ağrısında bu ilaçların bilinçsizce kullanılması genel sağlığınıza zarar verebilir. Bunun yerine alacağınız önlemlerle ve uygulanan kolay çözümlerle baş ağrısı hafifletilebilir ve kontrol edilebilir. Fakat bu tedavileri uygulamadan önce doktora danışmalısınız. Özellikle gebe ve emziren kadınlar, sürekli başka ilaçlar kullanan kişiler daha dikkatli olmalıdır.

Baş Ağrısına İyi Gelen Yöntemler

Lavanta Yağı: Baş ağrınız hafif ve orta derecede etkili oluyorsa, lavanta yağını kullanabilirsiniz. İsterseniz 3 ölçek lavanta yağını, 1 ölçek badem yağıyla karıştırarak şakaklarınıza bununla masaj yapabilir, isterseniz tencerede kaynattığınız suyun içine 4-5 damla lavanta yağı koyarak buharını soluyabilirsiniz. Bu sayede baş ağrısı sorunundan doğal yoldan kurtulabilirsiniz. Ancak lavanta yağı dahili olarak kullanılmamalıdır.

Nane Yağı: Bu bitkisel yağla baş ve boyun bölgesindeki kasların sertleşmesi, aşırı kullanımı nedeniyle oluşan baş ağrılarında şifa bulabilirsiniz. Nane yağı kan dolaşımını hızlandırır, kan akışının kolaylaşmasını sağlar. Kullanımında alın, şakak ve boyun bölgelerine masaj yapabilirsiniz. Burun tıkanıklığı sorununuz da varsa, kaynamış suya nane yağı koyarak, buharını soluyabilirsiniz.

Reyhan Yağı: Cilde haricen kullanıldığında reyhan yağı kas gevşetici etki yapar. Eğer hatalı pozisyondan, uzun süre masa başı çalışmasından, boynun zorlanmasından dolayı oluşan baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız, reyhan yağı iyi bir bitkisel çözüm olabilir. Bunu masaj yaparak kullanabilirsiniz.

Kasım Patı Çayı: Bu bitkisel çayı özellikle migren tipi baş ağrısı için kullanabilirsiniz. Kuru kasım patı, migren ağrısında büzülmüş beyin damarlarının açılmasına aynı aspirin gibi etki yapar. Kan dolaşımını düzenler. Böylelikle baş ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Zencefil Çayı: İçeriğindeki bileşenlerle vücuttaki ağrı sinyallerin tetiklenmesini sağlayan enzimleri baskılayan zencefil, ağrının artmasına engel olur. İnatçı migren baş ağrısı için zencefil çayı çok faydalı olur. Çayı hazırlamak için taze 3-4 dilim zencefili 1 su bardağı suyun içinde 15 dakika kadar kaynatın. Bunu ılık olarak limonla tatlandırarak içebilirsiniz.

Papatya Çayı: İçildiğinde sinirlerin yatışmasını, rahatlamayı sağlayan papatya çayı, stres baş ağrılarından kurtulmanızı sağlar.

Baş Ağrısını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Baş ağrısını geçirmek isteyenler günlük yaşamında bazı önlemler alabilir. Öncelikle migren baş ağrısı gibi bir sorununuz varsa, ışıktan kaçınmalısınız. Işığa karşı hassasiyet oluştuğundan baş ağrısı daha şiddetlenebilir. Bu nedenle loş ışıkta bir süre kalmak baş ağrısına iyi gelir. Ayrıca baş ağrısı çekenler beslenme alışkanlıklarını gözden geçirerek, uygun besinleri tüketmelidir. Vitamin ve minerallerin yetersiz alınması baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca nitrat içerikli bazı besinler, narenciyeler, şarküteri ürünler, muz gibi yiyecekler baş ağrısını tetikleyebilir. Konserve gıdalardan da uzak durulmalıdır. Baş ağrısı olan zamanlarda açık havada bol oksijen alacağınız yerlerde yürüyüş yapabilirsiniz. Bunların dışında güçlü aromalı kokulardan, ani hava değişimlerinden, yorucu egzersizlerden, başa saç bandı gibi aksesuarlar takmaktan, yanlış duruş pozisyonlarından, kafeinli içeceklerden, stresten uzak durulmalıdır. Bu etkenler baş ağrısına neden oldukları gibi, baş ağrısının şiddetlenmesini de sağlarlar. Günlük öğünlerin atlanması, aç kalma süresinin uzaması sonucunda kan şekerinin düşmesi de baş ağrısını tetikler. Baş ağrısının hızla geçmesi için de aç kalmamaya, öğünlerin arasını uzatmamaya gayret etmelisiniz.

Baş ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmese de bazen kusma, uyuşma, denge kaybı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıktığında tehlikeli durumların habercisi olabilir. Böyle bir baş ağrısı yaşayanlar, ihmal etmeden doktora gitmelidir. İlerleyen yaşlarda birden ortaya çıkan baş ağrısı da ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zevrak

25 Temmuz 2024 Perşembe

Birkaç gündür baş ağrımın geçmemesi üzerine nane yağı kullanmayı düşünüyorum. Kan dolaşımını hızlandırarak baş ağrısını hafifletir mi? Nane yağının kullanımında dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zevrak,

Nane yağı, baş ağrılarını hafifletmede etkili olabilen doğal bir çözümdür. Genellikle şakaklara veya alna masaj yaparak uygulanır ve kan dolaşımını artırarak rahatlama sağlayabilir. Ancak kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

1. Saf Nane Yağı Kullanımı: Saf nane yağı oldukça güçlüdür ve cilde doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir. Bu yüzden nane yağını bir taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı veya hindistancevizi yağı) ile seyrelterek kullanmanız daha güvenlidir.

2. Alerjik Reaksiyonlar: İlk kez kullanıyorsanız, cildinizin küçük bir bölgesinde test ederek alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinizi kontrol edin.

3. Göz Teması: Nane yağını kullanırken gözlerinize kaçmamasına dikkat edin. Gözle temas durumunda bol su ile yıkayın ve gerekirse bir doktora başvurun.

4. Hamilelik ve Emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız, nane yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bu önerilere dikkat ederek nane yağını güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Umarım baş ağrınız en kısa sürede geçer ve rahatlama sağlarsınız. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?